Hoppa till huvudinnehåll

Vad spelar arbete för roll i människors liv?

måndag, december 4, 2023

I våras tilldelades de Film & TV Lindholmens utvecklingsstöd till innovativa aktörer. Nu har plattformen Auteur inlett pilotprojektet för Auteur Play med lanseringen av dokumentären After Work, med bland annat Noam Chomsky.

ovanifrån-perspektiv på välklippta buskar

After Work är en dokumentär av Erik Gandini som sveper över fyra kontinenter och undersöker vad arbete spelar för roll i människors liv runt om i världen. Berättelsen skildrar olika livsöden där vissa knappt har ett liv utanför arbetet medan andra badar i fritid. Via dessa karaktärer och historier slungas vi in i det existentiella spänningsfältet mellan det som är och det som skulle kunna vara.

Om Auteur

Auteur särskiljer sig från andra TVOD-plattformar på flera sätt. Delvis genom intäktsmodellen för filmägaren, med en 80/20-fördelning, men även med ett stort fokus på att främja gemenskap mellan kreatör och tittare.

Genom kommentarsfält, betygsfunktion och privata chattar ger Auteur användare möjlighet att interagera med varandra. Plattformen gör inte anspråk på unika rättigheter, så filmägaren har möjlighet att sprida filmen på andra plattformar bäst hen vill. Dessutom erbjuder plattformen direktintegrerad och kostnadseffektiv marknadsföring genom GetCine. Tanken är att filmer som i vanliga fall inte har en budget för stora marknadsföringsinsatser ska ha chansen att synas och hitta sin publik online. 

Auteur är ett av de projekt som tilldelats Film & TV Lindholmens utvecklingsstöd till innovativa aktörer (Omgång 2, 2023).

Motivering till beslut för finansiering

Förvaltningen bedömer att projektet är tekniskt innovativt och ligger i linje med den pågående utvecklingen inom branscherna för film och rörlig bild, där publiken idag övervägande tar del av film digitalt, men där det fortfarande råder utmaningar för aktörerna att nå ut med, och för publiken att ta del av, ny svensk film. Projektet bedöms kunna främja gemenskap mellan filmarbetare, filmälskare och branschverksamma och förbättra möjligheterna till ökad distribution av svensk film. Plattformens interaktiva del möjliggör även för nätverkande och kunskapsutbyte både mellan publik och upphovspersoner. Projektet beviljas stöd för att fortsätta utveckla VOD-plattformen i sin helhet med målet att sjösätta AUTEUR innan årsskiftet 2023/2024.