"Ett sexuellt övergrepp går sällan till som på film. Inte det som föregår övergreppet eller följer efteråt heller, vi tycker att det behövs nya bilder och berättelser." Lovisa Löwhagen och Jessika Jankerts nya manus, AKA Suzanna, skildrar övergrepp på nätet.
Projektet AKA Suzanna skildrar unga människors utsatthet på nätet genom en rättsprocess med flera olika lager och berättarperspektiv. Manusförfattarna Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert (Lowa Manusproduktion) har tidigare gjort den uppmärksammade TV-serien Hashtag. Då baserade de manus på det som kommit att kallas Instagramupploppet (2012) i Göteborg. På sätt och vis är AKA Suzanna ett steg vidare i samma riktning.
–I arbetet med serien Hashtag gjorde vi research om brott som begås online, berättar Lovisa Löwhagen. Vi läste bland annat om fenomenet 'grooming' – när vuxna bygger en relation med barn för att utnyttja dem sexuellt. Vi bestämde oss för att försöka skildra den processen och vända oss till en vuxen publik.
–Ett sexuellt övergrepp går sällan till så som det brukar skildras på film. Inte heller processen som föregår övergreppet eller det som följer efteråt. Vi tycker att det behövs nya bilder och berättelser.
Duon har gjort mycket research kring verkliga fall av grooming och sexövergrepp på nätet, och jobbat med storyline för serien, som kommer bli en rättegångsthriller. De har också skrivit ett pilotavsnitt.
–Vi börjar lära känna våra karaktärer rätt bra men utforskar fortfarande världen de ska verka i.
–Vi vill berätta i ett större politiskt perspektiv om förutsättningarna för att driva sexualbrottsmål idag, vilket känns extra aktuellt nu med tanke på #metoo, fortsätter Lovisa Löwhagen.
AKA Suzanna är ett av nio projekt från hela Europa som valts ut till Torino Film Labs 'SeriesLab' - en intensiv femmånaderskurs med workshops i Nederländerna, Sverige och Frankrike. Slutklämmen är att presentera inför en publik bestående av internationella inköpare inom TV.
Läs mer om projekten som valts ut till Torino Film Lab
–Torino känns verkligen fantastiskt roligt, säger Lowisa Löwnhag. För projektets del hoppas vi att Torino Series Lab kan förbättra möjligheterna för serien att nå ut och tilltala en bred internationell publik. Vi ser förstås också mycket fram emot inspirerande workshops, att ta del av de andra projekten och bredda vårt nätverk utanför Sverige.
Lovisa och Jessika är också delaktiga i Manusfabriken på Lindholmen Science Park.
–Manusfabriken har blivit en väldigt positiv kraft i vårt yrkesutövande. Från att dela arbetsplats med andra skrivande personer, att ge och få feedback från dem som verkligen förstår hur en manusprocess går till och att hitta konstellationer för nya projekt.