Till Death Do Us Part
Svenska filmskaparen Samir åker till Filippinerna för att planera sin bröllopsfest och där reflekterar han över landets skilsmässoförbud. Han träffar Sheila som kämpar för att ogiltigförklara sitt äktenskap, och Jasper som precis fått avslag och ska överklaga beslutet. Samirs bröllopsplanering blir en inramning till dessa människors kamp för att bli fria från sina destruktiva äktenskap.
Filippinerna är det enda landet i världen där det inte går att skilja sig. Detta drabbar massor av människor som lever i destruktiva relationer. Under specifika och ibland absurda omständigheter, kan ett äktenskap ogiltigförklaras genom en så kallad annullering, vilket är en väldigt dyr och oftast förnedrande process med ytterst osäker utgång.
Människor som mot förmodan lyckas ta sig igenom nålsögat och få sitt äktenskap annullerat, tvingas ofta att leva med den sociala stigma som ett misslyckat äktenskap innebär. Det är också vanligt att bli stämplad av samhället på grund av de falska medicinska intyg som presenterats för domstolen. Många hamnar i skuldfällan och i värsta fall får sina annulleringar återkallade på grund av teknikaliteter.
För den absoluta majoriteten är enda utvägen att separera, men att fortsätta vara gift. Det innebär en tillvaro av ständiga påminnelser om äktenskapet. Separerade kvinnor tvingas bära sin före detta partners efternamn under resten av sitt liv. För de allra flesta filippiner är annulleringen en kamp för frihet och att ta tillbaka makten över sitt liv.
Filmen vill visa på följderna för individen och den korrupta industrin som har byggts upp runt om.
Motivering till beslut om finansiering
Förvaltningen ser i projektet en intressant berättelse, med ett ämne som både kan beröra och engagera på flera plan. Det är ett välplanerat och starkt lokalt förankrat projekt där ett etablerat Göteborgsbaserat produktionsbolag samarbetar med kreatörer från ett mindre etablerat lokalt bolag. Projektet beviljas stöd för fortsatt utveckling av innehåll och hemsida där den kommande utvecklingen bland annat består av plattformsresearch, AI- visualisering, utveckling av treatment, uppdaterad pilotfilm samt målgruppsanalys.
Fakta om projektet
Titel: Till death do us part
Manus: Samir Arabzadeh & Fredrik Svensson
Format: Långfilm, 80 – 90 min
Genre: Dokumentär
Status: Premiär våren 2026