Hoppa till huvudinnehåll

A present to the Approaching

Detta projekt av Adam James handlar dels om att utveckla och genomföra tre parallella lajv och dels om att hitta metoder för att bevara och överföra lajvens lekfullhet och uppslukande berättarform till film och dess publik.

ihopklippta bilder med vita streck ovanför

Lajv

I ett lajv uppmuntras deltagarna att kliva in i andras skor, andras världar och forma och agera ut sina berättelser. Detta är något som har potential att stärka människors förståelse och empati för varandra. Inom detta projekt utvecklas tre olika lajv som utförs parallellt under två dagar i Borås. Idéen till dessa kommer ur ett samarbete mellan Adam James, Borås Museum och Textilmuseet. Genom de olika lajven sammanförs lokal jordbrukshistoria, svenska häxprocesser och 1970-talets svenska science fiction i ett undersökande av mänskligt samspel genom tid och plats. 

Film 

Hur kan essensen av ett lajv fångas och föra det vidare till en publik? Hur kan film användas för att skapa en nära koppling till spelarnas upplevelser och på det sättet skapa en mer autentisk och relaterbar upplevelse jämfört med traditionella filmer och teaterpjäser? Utforskningen av detta koncept innebär många utmaningar, den främsta är den oförutsägbara dynamiken i lajv och den inverkan som filmning kan utöva på spelarnas spontanitet och deras förmåga att engagera sig i den imaginära världen. 

Motivering till beslut om finansiering

Referensgruppen ser en ansökan som sticker ut från mängden sett till sin arbetsmetod och genom att undersöka nya sätt att visualisera berättelser. Projektet bedöms även ha potential att skapa ett mervärde för den lokala branschen och att kunna bana ny väg för immersivt historieberättande.

Fakta

Titel: A present to the Approaching
Produktionsbolag: Firma Adam James​​​​​​​
Producent: Kristina Meiton
Regi: Adam James​​​​​​​
Manus: Nina Runa Essendrop, Adam James
Format: 3 splitscreen x 20 - 30 min