Hoppa till huvudinnehåll

Eva och Ramona

En dåtida samhällsskildring

Eva och Ramona är en samhällsskildring gestaltad genom två flickors vänskap under det kalla kriget. Projektet är planerat att bli en långfilm, regisserad av Minka Jakerson.

Två flickor står tillsammans framför en buske. Klipp från Eva och Ramona

Eva och Ramona skildrar livet efter Berlinmuren och ”den svenska naiviteteten” i en dåtida samhällsskildring gestaltad genom två flickors vänskap under det kalla kriget. 

Projektet är en hybriddokumentär på temat: Hur påverkas individen av ett totalitärt system?

Filmen utforskar hur skillnaden mellan ”öst” och ”väst” formar identitet - speglad i vänskapen mellan svenska Eva och östtyska Ramona. Genom att väva ihop dokumentär-, fiktion-, arkiv- och personliga fotografier kommer filmen att fungera som en personlig reflektion över varför det fortfarande finns en värdeskala där ”öst” anses vara sämre än ”väst”, och hur denna skala påverkar individenas känsla av egenvärde.

Regissören Minka Jakerson använder i filmen sin egen familjehistoria såväl som vänskapen mellan Eva och Ramona.

"Eva och Ramona” har beviljats utvecklingsstöd av Lindholmen Science Park 2016 och 2018.

Motivering för beslut 
Det är referensgruppens bedömning att ett stöd till projektet skulle innebära att en lokalt baserad regissör och produktionsbolag med höga ambitioner får möjlighet att stärka och utvecklas inom internationell samproduktion gentemot filmbolag i Tyskland varför bifall föreslås.

Fakta

Titel: Eva och Ramona
Produktionsbolag: Cinenic
Regissör: Minka Jakerson
Producent: Annika HellströmErika Malmgren
Format: Hybrid långfilm/dokumentär