Hoppa till huvudinnehåll

Yrgo ska utbilda manusförfattare

onsdag, oktober 2, 2019

Under hösten har Yrgo startat en ny utbildning för manusförfattare, med fokus på professionellt skrivande för främst spelfilm och dramaserier, men även skrivande för VR, spel och nya audiovisuella medier.

I Sverige produceras just nu fler filmer och tv-serier än någonsin och tv-kanalerna och de nya streamingtjänsterna storsatsar på egenproducerade serier. Man ser även en breddning på området där spelindustrin smälter samman med film och drama, vilket gör att uppdragen spänner sig över ett allt vidare fält.

Den stora efterfrågan på erfarenhet och kunskap att skriva högkvalitativa tv-serier är stor men de etablerade manusförfattarna är få, vilket gör att det finns ett stort behov av att utbilda ytterligare författare och få ut dessa på marknaden.

Den nya utbildningen "Manusförfattare", som anordnas av Yrgo, riktar sig mot de som vill satsa på en professionell karriär som manusförfattare framförallt inom film och tv. Därtill kommer man även att utforska skrivande för VR, spel och nya audiovisuella medier. För att säkra att de elever som går utbildningen får rätt kunskap, är utbildningen framtagen av branschen och flera välkända aktörer är med som samarbetspartners, bl a AnagramBalubaFilm i VästJarowskij, Manusfabriken och SVT Drama m.fl. Utbildningens föreläsare är etablerade manusförfattare som skriver för svensk film och TV idag, både lokala samt internationella manusförfattare.

Viktigt att komma in på marknaden

Trots bristen på manusförfattare har det blivit svårare än någonsin att ta sig in i film och tv-branschen, och att kunna försörja sig på sitt yrke. Av denna orsaken lägger den nya Yrgo stor vikt vid att förbereda eleverna för en karriär som fri yrkesutövare och en viktig del är att det egna varumärket byggs upp redan tidigt i yrkeslivet. Genom LIA-perioder på etablerade produktionsbolag och TV-kanaler, ska möjlighet ges att bygga det professionella nätverk som är nödvändigt för att etablera sig efter examen. Utbildningen lovar också ingångar till branschens aktörer, kunskap om hur du attraherar uppdrag och verktyg för att hantera den juridik som behövs för att driva egen firma och skydda sin upphovsrätt.

Den kreativa processen i fokus 

Utbildningsledare Dragan Mitic berättar mer:

- Utbildningen är upplagd utifrån de studerandes kreativa process, från ax till limpa. Vi börjar med en rad workshops som ska förlösa idéer och slutar med att de studerande skriver varsitt långfilmsmanus, alternativt koncept för teveserie och pilotavsnitt. På vägen får de föreläsningar beroende på var de befinner sig i sitt skrivande.

- Jag tror att vi till antalet föreläsare och den samlade bredden av deras erfarenhet gör oss unika i Sverige. Vårt nära samarbete med branschen ger oss också tillgång till internationella manusförfattare. Förutom klassiska manusförfattare kommer vi också ha gästföreläsare från spelbranschen, för att inte stänga dörren åt det hållet för de av våra studerande som kanske är intresserade av de formaten.

- Det är första året vi arrangerar utbildningen och jag ser fram emot att se de studerandes olika projekt utvecklas och att få följa dem på den vägen!

Läs mer om utbildningen

Yrgo Manusförfattare
Yrgos manusutbildning är en tvåårig heltidsutbildning, som erbjuder totalt 26 platser. Utbildningen kommer ledas av Yrgos pedagoger men även ett stort antal gästföreläsare från olika områden. Undervisningen sker med lektionsledda timmar på ca 3 dagar per vecka. Antagning görs baserad på behörighet och arbetsprov. Läs mer på Yrgo.se