Hoppa till huvudinnehåll

Välkomna till årets upplaga av Audiovisual Days

onsdag, mars 31, 2021

Den 13-15 april är det dags att träffas digitalt på mötesplatsen för innovation och kreativt skapande inom film, TV, media och VR; Audiovisual Days. Eventet är kostnadsfritt!

Årets digitala upplaga erbjuder ett fullspäckat och spännande tredagarsprogram med fokus på aktuella ämnen och frågor, inte bara inom filmbranschen, utan för alla som arbetar med film, tv, media, spel, VR och annan rörlig bild. Vår målsättning är att dagarna med Audiovisual Days ska ge en bred palett av nya kunskaper och perspektiv – att inspirera till att skapa morgondagens starka berättelser och upplevelser.

Vi bjuder bland annat på ett häpnadsväckande samtal om AI:s fortsatta inverkan på kultur- och medielandskapet, samt att du får höra den alltid lika briljanta Johanna Koljonen presentera den åttonde Nostradamus-rapporten "Transforming Storytelling Together". Det blir även en dagsfärsk case study från Göteborg film festivals "The isolated cinema" och en exklusiv master class av VR-drottningen Liz Rosenthal. 

Du får också en unik inblick i arbetet bakom den nya Netflix-serien "Snabba cash", vi möter Manusfabriken och författarna bakom två Viaplay-succéer, hör Göteborgsbaserade Cinenic berätta om sin nya långfilm "Så jävla easy going", och så utforskar vi det ständigt växande podcastlandskapet, där vi möter humorstjärnorna Dilan och Moa, samt skaparna av den framgångsrika true crime-podden "En mörk historia". Plus mycket mer.
 

ANMÄL DIG HÄR

 

SÅ HÄR SÄNDER VI EVENTET

Vi sänder genom en liveknapp i vår eventapp, samt via länk som du når via din webbläsare.

För bästa eventupplevelse, ladda ner vår app på mobiltelefonen via https://meetappevent.com/app/lindholmensp/
Registrera dig och välj eventnamn: "Audiovisual Days".

Vi sänder eventet både via appen där du även kan interagera med andra deltagare, samt via webben på datorn och länken https://web.meetappevent.com/lindholmensp/Programs. 


Eventet är kostnadsfritt. 

VÅRA SAMARBETSPARTNERS

PROGRAM 13-15 APRIL

TISDAG 13 APRIL

09:00 - 09:05 VÄLKOMNA TILL DAG 1 AV ÅRETS AUDIOVISUAL DAYS

Vår moderator för dagen, Martin Holmberg, presenterar programmet. 

09:05 - 09:50 SANNING ELLER LÖGN?

Vågar vi lita på det vi ser eller hör? I en tid när deepfake blir allt svårare att urskilja är det kanske rösten som fortfarande är unik. Eller?

Ny teknik med hjälp av AI kan idag transkribera ljudfiler väldigt snabbt. Och kan dessutom redigeras i efterhand. Denna nya teknik ger oerhörda möjligheter för exempelvis branscher så som tv, film och spel. Lindholmens Anders Thoresson kommer att visa er en demo hur denna teknik fungerar och det följs upp av ett mycket intressant panelsamtal mellan Anette Novak, direktör för Statens Medieråd, Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning samt Mikael Kowalski Filmpedagogerna.

09:50 - 10.00 PAUS

10:00 - 10:30 TRANSFORMING STORYTELLING TOGETHER – NOSTRADAMUS PÅ AUDIOVISUAL DAYS

Johanna Koljonen presenterar den 8:e Nostradamusrapporten om framtiden för rörliga medier, som släpptes tidigare i år under Göteborg Film Festival. Rapporten spår bland annat att filmindustrins lärdomar från pandemin kommer behövas även i den pågående klimatkrisen, att teknologiska innovationer under de närmaste åren revolutionerar spelfilms- och animationsproduktion; samt att en fortsatt stark innehållsmarknad ger även de minsta branschaktörerna möjligheter att påverka de nya värdekedjorna.

Programpunkten presenteras av Göteborg Film Festival i samarbete med Kulturakademin

Nostradamusprojektet drivs av Göteborg Film Festival i samarbete med Lead Partner Film i Väst, med ytterligare stöd från Nordisk Film & TV Fond, Västra Götalandsregionen, Creative Europe/MEDIA och Kulturakademin.

10:30 - 10:55 ATT TÄNKA INNOVATIVT I DAGENS FILM & MEDIELANSKAP

Vår tids audiovisuella medielandskap präglas av omvälvande förändringar. Människor konsumerar mer rörlig bild än någonsin. Streaming-tjänster för film och tv blomstrar samtidigt som biografmarknaden och tablå-tv krymper. Tidnings- och mediebolag etablerar studios och konkurrerar om tv-tittandet, och podcastmarknaden växer kraftfullt. Hur påverkas produktion, distribution, konsumtion – och aktörerna?

Den historiskt snabba utvecklingen kräver vilja, nyfikenhet och förutsättningar att tänka nytt. Dels för att upptäcka och tillvarata möjligheter. Dels för att ta itu med och lösa utmaningar.

Lindholmen Science Parks erfarenhet – efter 20 år som innovationsmiljö – är att starka idéer växer ur samverkan. Men vilka är nycklarna för att åstadkomma fruktbar samverkan, och för att nå livskraftiga resultat i en innovationsmiljö med en flora av aktörer? I ett panelsamtal delar Martin Svensson, Martina Eriksdotter, Katti Hoflin och Martin Holmberg (Programansvarig, Medier & demokrati) med sig av handfasta lärdomar och en gemensam spaning framåt. Vad krävs för att skapa en bra innovationsmiljö?

Panelen: Martin Svensson (Co-Director Operations AI Sweden), Martina Eriksdotter (Strategisk Filmutvecklare Göteborgs stad), Katti Hoflin (Kulturchef Västra Götalandsregionen) och Martin Holmberg (Programansvarig, Medier & Demokrati).

Moderator: Paulina Modlitba

10:55 - 11.00 PAUS
 
11:00 - 11:30 NOSTRADAMUS – INTERVJU: KRISTINA BÖRJESON, FILM I VÄST

Möt den nya produktionschefen på Film i Väst, en av den svenska filmbranschens viktigaste beslutsfattare, och hör mer om hur hon ser på sitt uppdrag och branschens utmaningar i framtiden.

Moderator: Johanna Koljonen, Nostradamus

Programpunkten presenteras av Göteborg Film Festival i samarbete med Kulturakademin.

11:30 - 12:00 THE ISOLATED CINEMA, EN GLOBAL PR-SUCCÉ

Karl Svedung, marknadschef på Göteborg Film Festival, presenterar arbetet bakom projektet The Isolated Cinema som genererade över 3000 nyhetsartiklar och extrem räckvidd över hela världen inför årets filmfestival. Vad är nyckelfaktorerna till framgången och vad betyder resultatet?

Programpunkten presenteras av Göteborg Film Festival i samarbete med Kulturakademin.

The Isolated Cinema på Youtube.
 

ONSDAG 14 APRIL

09:00 - 09:05 VÄLKOMNA TILL DAG 2 AV ÅRETS AUDIOVISUAL DAYS

Vår moderator för dagen, Gunnar Eriksson, presenterar programmet. 
 
09:05 - 09:50 SNABBA CASH - BAKOM KULISSERNA PÅ NYA NETFLIX-SERIEN

Den 7:e april 2020 har den nya svenska tv-serien Snabba Cash premiär på Netflix. Handlingen utspelar sig 10 år efter filmtrilogin baserad på författaren Jens Lapidus böcker om den kriminella undre världen i Stockholm.

Bakom tv-serien står Jens Lapidus och den Göteborgsbaserade manusförfattaren Oskar Söderlund (Ettor och nollor, Gråzon). För regin står Jesper Ganslandt (Farväl Falkenberg, 438 dagar). Tv-serien produceras av SF Studios med Nicklas Wikström Nicastro som producent. I ett modererat samtal får vi en unik inblick i arbetet med en av årets mest omtalade tv-serier.

Gäster: Oskar Söderlund, Jesper Ganslandt och Nicklas Wikström Nicastro. Moderator: Gunnar Eriksson.

Handlingen i korthet: En ambitiös affärskvinna, en charmig gängmedlem och en problemtyngd tonåring. Under en desperat och smutsig jakt på pengar kolliderar deras världar.

09:50 - 10.00 PAUS
 
10:00 - 10:30 MANUSFABRIKEN – SÅ JOBBAR HUVUDFÖRFATTARNA BAKOM VIAPLAYS SUCCÉSERIER LYCKOVIKEN OCH MASKINERIET

Bakom förra årets största publiksucceer på Viaplay står fyra manusförfattare från Manusfabriken på Lindholmen i Göteborg. Jessika Jankert och Lovisa Löwhagen är huvudförfattare bakom den svenska kriminalserien Lyckoviken, och Niclas Ekström skrev tillsammans med Kjersti Ugelstad första säsongen av actionthrillerserien Maskineriet.

I ett samtal modererat av Manusfabriken Mikael Bundsen (avsnittsförfattare på Lyckoviken) berättar Jessika, Lovisa och Niclas om hur processen bakom de två framgångsrika serierna går till, hur de arbetar med att ta fram storyline och manus, och hur de leder arbetet med olika avsnittsförfattare.

Programpunkten presenteras av Manusfabriken.

10:30 - 10:50 CINENIC OM ARBETET MED NYA FILMEN "SÅ JÄVLA EASY GOING"

Så jävla easy going är en dramakomedi för ungdomar, baserad på en roman av den mångfaldigt prisbelönade och hyllade författaren Jenny Jägerfeld. Det Göteborgsbaserade produktionsbolaget Cinenic (SvenskjävelDröm Vidare och Flocken) har producerat långfilmen som blir den första av Jägerfelds böcker att filmatiseras.

På Audiovisual Days berättar producenterna Annika Hellström och Erika Malmgren tillsammans med kommunikatören Gustav Nyström om arbetsprocessen med Så jävla easy going, med fokus på bolagets strategiska arbete mot filmens målgrupp. Vi får också ta del av utvalda klipp från den kommande långfilmen.

Programpunkten görs i samarbete med Filmkontoret, Göteborg Stad.

10:50 - 11.00 PAUS

11:00 - 11.30 JUST STORIES – möt grundarna bakom ett av Sveriges hetaste podcastbolag

JUST STORIES är ett svenskt produktionsbolag som fokuserar på narrativ journalistik främst för podcastdistribution. Företaget grundades 2017 av Carl Fridsjö och Joel Silberstein Hont och har på bara några år hunnit producera framgångsrika podcastserier som En mörk historiaSlutna sällskapAstrid - Ett liv och En sporthistoria.

I ett exklusivt samtal får vi träffa grundarna bakom ett av Sveriges hetaste podcastbolag, en unik inblick i bolagets resa, från framgångarna med true crime-podden En mörk historia till nya takes och format inom ljudgenren.

Vad är nycklarna bakom en framgångsrik podcast? Vad krävs idag för att nå ut till sina lyssnare? Vad är viktigast att tänka på när man berättar en historia i ljudformat? Och hur ser podcastens framtid ut?

Gäster: Carl Fridsjö och Joel Silberstein Hont. Moderator: Gunnar Eriksson

11:30 - 12:00 I HUVUDET PÅ DILAN & MOA

Bakom humorduon Dilan och Moa, står Dilan Apak och Moa Lundquist, två av Sveriges mest lysande komikerstjärnor som genom åren gjort succé med podcasten Dilan och Moa och tv-serien SODOM – Sagan om Dilan och Moa på SVT.

Audiovisual Days presenterar ett samtal med fokus på Dilan och Moas arbete med både podcast, scen och tv som medium. Hur startade allt, hur har resan sett under åren och hur skiljer det sig att arbeta mot olika plattformar som podd och tv – ett samtal kort och gott om skapande, yrkesroller och utmaningar inom dagens olika audiovisuella branscher.

Gäster: Dilan Apak och Moa Lundquist. Moderator: Åsa Gustafsson

Programpunkten görs i samarbete med Centrum för dramatik SYD.
 

TORSDAG 15 APRIL

09:00 - 09:05 VÄLKOMNA TILL DAG 3 AV ÅRETS AUDIOVISUAL DAYS

Vår moderator för dagen, Åsa Andblad, presenterar programmet.
 
09:05 - 09:50 TRE STARKA BERÄTTELSER TILL NARRATIVE VR LAB

Tre projekt blev utvalda att skapa varsin pilot via Narrative VR Lab på Lindholmen Science Park. Under våren har de fått möjlighet att berätta sina historier på ett innovativt sätt. Idag presenteras de under ledning av projektledare Gorki Glaser Muller.

Innovation inom storytelling, vad är det? Är det bara tekniken som dikterar villkoren eller är det själva berättelsen? Hur kan vi bemästra tekniken i konstens tjänst? Det behövs mod, nyfikenhet och passion. Ett behov att uttrycka något. Det har årets deltagare i denna omgång av labbet som har ett dokumentärt tema.

Deltagare Narrative VR LAB 2021: Jenny Larsson, Monica Mazzitelli och Shaya Khalil.
Presenteras i samarbete med Region Halland, Förvaltningen för kulturutveckling och Gothenburg Film Studios.

09:50 - 10.00 PAUS

10:00 - 11.30 LIZ ROSENTHAL: Den banbrytande virtuella berättartekniken

Immersivt berättande med XR-verktyg har kommit långt på väldigt kort tid. På bara fem år har den utvecklats från en experimentell form, gömd i djupet av banbrytande universitetsforskningsavdelningar, till konstverk och underhållning som tjusar publik på stora festivaler världen över, i kulturlokaler och virtuella miljöer.

Liz kommer att ge en översikt över hur berättare använder mediet för att närma sig ett brett spektrum av genrer och upplevelser, från social påverkan, fiktion, animering till multiplayer, multisensorisk platsbaserad och virtuell berättelsevärld. Hon kommer att visa de oändliga möjligheterna som uppslukande tekniker erbjuder för att ansluta och engagera användare på sätt som inte tidigare varit möjliga med 2D-media.

Missa verkligen inte denna möjlighet att få lyssna till Liz som gästar många stora filmfestivaler runt om i världen.

11:30 - 11.55 PANELDISKUSSION MED LIZ ROSENTHAL
Diskussionen fortsätter med Liz Rosenthal tillsammans med Lindholmens Gorki Glaser Muller samt Narrative VR Labs projektdeltagare.

11:55 - 12.00 AVSLUTNING AV AUDIOVISUAL DAYS 2021
Ett stort och varmt tack till alla som medverkat under årets Audiovisual Days. Stort tack också till eventets samarbetspartners som gjort detta möjligt.