Hoppa till huvudinnehåll

Upplevelser i den virtuella verkligheten på riktigt

onsdag, oktober 19, 2016

På torsdagen och fredagen förra veckan ägde Västsvenska Filmdagarna rum för sjätte året i rad, i år på Gothenburg Studios. Under torsdagen arrangerades också Lindholmen Science Parks och Göteborg Film Festivals årliga event Nostradamus - som samlar branschens skarpaste hjärnor och experter för att teckna en bild av hur vår framtid kan komma att se ut om fem år.

- Intresset för virtual reality har ju verkligen skjutit i höjden de senaste åren. Tekniken utvecklas hela tiden, men vad händer med innehållet? Berättelsen? Det fokuserade vi på här, säger Marit Kapla från Lindholmen Science Park, som bjöd in flera filmskapare och experter till fredagseftermiddagen, där besökaren fick chans att uppleva den virtuella verkligheten på riktigt.

Linda Aronson, en av världens mest eftertraktade manusgurus höll en masterclass på torsdagen. 
- Linda Aronsons idéer är kanske mer relevanta nu än någonsin, nu när folk vill se långa dramaserier med komplexa intriger. Det var perfekt att, efter att ha lyssnat på Lindas Aronson, ta med sig det hon sagt in till samtalet med manusteamet som arbetar med SVTs storsatsning Vår tid är nu, säger Jessika Jankert, arrangör på Västsvenska Filmdagarna.

Under Västsvenska Filmdagarna lanserades författarrörelsen Manusfabriken, som samlar regionens främsta manusförfattare och skrivande regissörer. Syftet är att lyfta fram författarna i regionen och möjliggöra nya samarbeten.
- Manusfabriken är en rörelse som bygger på feedback från författare till författare. Vi tror att ett manus blir bäst av att utvecklas tillsammans med andra författare oberoende av vilken del av manusutvecklingen man befinner sig i, säger initiativtagarna Emiliano Goessens och Frida Hallberg.

Dagarna arrangerades av:
Västsvenska Filmdagarna och Lindholmen Science Park, i samarbete med Göteborg Film Festival, Film Väst, Gothenburg Studios, Studio Cafe, FilmCloud, ABF medialabb, Kultur i Halland-Film, Oberoende Filmares Förbund och WIFT. Med stöd från Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Bilder: Ann Rinaldo och Naxi Zheng.