Hoppa till huvudinnehåll

Spelinkubator firade framgångsrikt första år på Lindholmen Science Park

torsdag, januari 26, 2017

Inspirerande föreläsningar, spel och diskussioner om spelutveckling stod på agendan när The Game Incubator firade sitt första händelserika år på Lindholmen Science Park. Gothia Innovation AB har under flera år utvecklat en framgångsrik inkubatorverksamhet för spelindustrin i Skövde – The Game Incubator på Gothia Science Park. För ett år sedan tog man nästa steg med en etablering i Göteborg genom ett samarbete med Lindholmen Science Park AB.

- The Game Incubators attraktionskraft i den ständigt växande spelindustrin är en verklig tillgång för ekosystemet här. Vi är mycket positiva till samarbetet med Gothia Innovation samt VGR, och genom de samverkansprojekt som drivs här både främjas och stöttas spelutveckling och nya etableringar i regionen, vilket på sikt stärker Sveriges position på den internationella spelmarknaden ytterligare, säger Niklas Wahlberg, VD, Lindholmen Science Park AB.

Det har varit ett minst sagt händelserikt första år för The Game Incubator på Lindholmen Science Park som under 2016 var involverade i uppstarten av 22 nya spelbolag. 

- Genom The Game Incubator får nya, lovande spelbolag en chans att växa i ett sammanhang som erbjuder tillgång till expertkunskap, affärscoachning samt nya kontakter och nätverk. I spelinkubatorn har vi tidigare arbetat med Coffee Stain Studios, som ligger bakom världssuccén Goat Simulator. Ett annat exempel är Stunlock Studios som under 2016 släppte storsäljaren Battlerite, ett spel som minst sagt tog marknaden med storm, säger Anne-Marie Kaufmann, stf. verksamhetsansvarig, The Game Incubator.

Efter välkomsttal från Niklas Wahlberg och Anne-Marie Kaufmann testade gästerna spel och fick svar på nyfikna frågor från Spelinkubatorns start-ups och sedan följde två inspirerande föreläsningar. 

Amrik Krishnan representerade Zenuity, dvs Volvo Cars och Autolivs nya joint venture som ska utveckla teknik för självkörande bilar, och pratade bland annat om hur de kan dra nytta av data från spelindustrin. Klaus Lyngeled, vd på expansiva spelföretaget Zoink, som har sina lokaler hos spelinkubatorn, berättade om hur det är att arbeta som indiespelsutvecklare.

Med tanke på spelinkubatorns utveckling under det första året i Göteborg, den starka ställning svensk spelindustri har och de samverkansmöjligheter som finns framöver så ser framtiden ljus ut.

- Förra året coachade vi totalt 55 individer som tillsammans har dragit in nästan 10 miljoner i riskkapital. Vi har i dagsläget spelutvecklare från Belgien och England som har flyttat till Sverige för att starta sitt spelbolag hos oss. Det är ett fint betyg på det arbete vi gör i Skövde och Göteborg, det visar också att The Game Incubator är en erkänd spelinkubator både nationellt och internationellt, säger Christian Riedl, affärscoach, The Game Incubator. 

Läs mer om The Game Incubator