Hoppa till huvudinnehåll

Sci-Fi filmprojekt Emerge tar hjälp av crowdfunding

torsdag, november 19, 2015

Med internationellt prisbelönt manus tar det svenska Sci-Fi filmprojektet Emerge nästa steg och lanserar trailer på crowdfundingtjänsten Kickstarter. För filmens regissör och manusförfattare, Anneli Gelbard är det helt nytt att arbeta med crowdfunding och hon ser stora möjligheter att skapa en relation med publiken redan innan filmen är producerad.

Filmen Emerge är en skandinavisk noir som med sina långsamma kamerarörelser, djupa kontraster och mättade färger, skapar en poetisk och nästan spöklik känsla. Filmen handlar om hur rädsla konsumerar oss och definierar våra val.

- Idén till filmen har funnits i många, många år, sedan jag såg en kylskåpsmagnet med texten ”Your worst nightmare is when you wake up screaming and realize you haven't fallen asleep yet". Men mer aktivt så började arbetet med manus år 2011. Då studerade jag manus och regi på London Film Academy och började skriva på Emerge. I England tyckte man manuset var bra men jag var inte nöjd utan tillsammans med Igor Zor bearbetade vi manuset under ytterligare tre år, berättar Anneli Gelbard, Yin Yang Cinema.

Anneli Gelbard har vunnit flera utmärkelser för sin kortfilm Bad Dreams. Emerge är hennes långfilmsdebut både som författare och regissör, men framgången har inte låtit vänta på sig, manuset för Emerge har redan hyllats i flera internationella tävlingar.

Filmprojektet har fått stöd via finansieringsformen för innovativa utvecklingsprojekt inom film, TV och rörlig bild som etablerats av Lindholmen Science Park och är en del av Göteborgs Stads filmsatsning. Med den finansieringen och mycket gratisarbete har Anneli Gelbard nu kunnat producera en pilot och kampanj på kickstarter som förhoppningsvis kan attrahera finansiärer, andra samarbetspartners - och en publik.

- Emerge är mitt första projekt på många områden. Det är min första långfilm. Det är mitt första Kickstarter-projekt. Det är första gången jag överhuvudtaget provar på att göra min film till en interaktion med en kommande publik, det vill säga att skapa en relation med de som ska se filmen innan man har gjort den, säger Anneli Gelbard.

Trailen finns just nu på Kickstarter. Här kan alla intresserade titta på klipp och ta del av arbetet med produktionen och vara med och finansiera projektet. Målet är att få in 300.000 kronor för att komma vidare och börja producera filmen.

- Det är väldigt spännande och kul med kampanjen, för man får ju se vad som går hem och inte och man får en känsla för hur folk uppfattar ens material. Det är helt ovärderligt som marknadsundersökning, hur ens målgrupp ser ut och vad som får dem att vilja se mera. Men visst är det läskigt också. Det kan ju visa sig att ingen backar projektet och då måste man ju försöka ta reda på om det beror på. T ex att man inte syns tillräckligt eller att det inte är en tillräckligt intressant filmidé, säger Anneli.

Anneli har fått hjälp med att ta fram kampanjmaterial till Kickstarter av produktionsbolaget Valdes/Eriksdotter som själva lyckats med just finansiering av filmprojekt via crowdfunding. Men förhoppningarna kring Kickstarter-kampanjen försöker Anneli ändå hålla realistiska.

- Man kan ju alltid drömma om att få in en miljon men det är helt orealistiskt. Jag skulle tycka att det kändes fantastiskt om vi uppnådde vårt mål på 300.000 kr. Då kan vi visa att det finns intresse för den och då kan vi gå in i samproduktion med något av de bolag som visat intresse för manuset. Kan man bidra med kapital så kan man stärka sin roll annars är det lätt att produktionsbolaget kör över en som långfilmsdebutant och speciellt när man är en kvinna som vill göra sci-fi/thrillers på engelska. Det är ett ovanligt projekt minst sagt och det kan göra produktionsbolag rädda, menar Anneli.

Kickstarter-kampanjen ligger nu uppe ytterligare tre veckor. Anneli siktar dock redan på att ta Emerge vidare och ser fler möjligheter för projektet.

- Emerge är inte bara en långfilm. Jag har redan pratat med ett bolag om att eventuellt göra TV-serie som utspelar sig i samma värld men jag tittar också på att skapa Tv-spel och Occulars Rift grejer. Sen slutar ju också filmen på ett sätt som öppnar upp för en uppföljare så vem vet, avslutar Anneli Gelbard.

Läs mer om filmprojektet på Kickstarter.com eller Facebook

Läs mer om Valdes/Eriksdotter - Gör film av rollspelet med hjälp av fansen