Hoppa till huvudinnehåll

Så kan du vara innovativ… med ny teknik

tisdag, mars 5, 2024

Som producent kan du använda ny teknik på många olika sätt för att arbeta innovativt inom film, TV och rörlig bild. Här tipsar det Göteborgsbaserade produktionsbolaget GötaFilm om hur de använde AI i sitt projekt Grab Them.

en person som är lik USAs president

Foto: GötaFilm

I kortfilmen Grab them, får man följa en svensk kvinna vars liv går i spillror när Donald Trump blir president. Anledningen? Hon är extremt lik Donald Trump.

I produktionen av filmen har man bytt ut skådespelarens ansikte mot just Donald Trumps ansikte, kvinnan i filmen är alltså inte bara ohyggligt lik Trump, det är Trumps ansikte.

För att få huvudpersonen att se ut precis som den amerikanske presidenten arbetade filmskaparna med s k deep fake-teknik.
– Vi behövde byta ansiktet med en kvalitet som funkar att visa på bioduk och på ett sätt så att publiken inte skulle se att det var manipulerat. Det var en teknisk bedrift det inte fanns någon lösning på, så vi utvecklade lösningen, berättar Paul Blomgren, producent för GötaFilm och Verksamhetsansvarig vid Gothenburg Film Studios, och fortsätter:

– Vi ville skapa en diskussion om att det inte går att lita på någonting, ingen information är korrekt. Hade vi inte lyckats med den tekniska kvaliteten hade hela idén fallit, då hade alla sett att det bara var en sådan där löjlig Facebook-grej där man byter ansikte. Istället blev det en tekniskt innovativ lösning för att också starta en innovativ diskussion.

Grab Them fick finansiering från Film & TV Lindholmens Innovationsstöd 2019 och hade premiär på Göteborg Film Festival 2020.

Motivering till utdelat innovationsstöd

"Referensgruppen ser ett modigt och utmanande projekt, med en relevans och tydlig internationell potential. Det är intressant att få in ny kompetens inom format och teknik utanför den traditionella ramen. Det är också mycket positivt att de lärdomar de sökande drar av processen förs vidare till den lokala branschen."