Hoppa till huvudinnehåll

Så föddes idén till filmen Bellum - Krigets demon

tisdag, december 21, 2021

Läs intervjun med David Herdies, filmproducent och regissör på Momentofilm, om hur idén till filmen föddes.

Hur börjar historien?

- Vi började på olika håll, Georg och jag. Han jobbade med en film om svensk vapenexport, och hade träffat Fredrik som är en av karaktärerna i Bellum. För mig började det på en annan plats. Jag åkte till dagis med mina barn och hörde på nyheterna om att två al-Qaida-terrorister hade blivit avrättade i Jemen genom en drönarattack. Sedan fortsatte nyheterna. Jag reagerade inte ens på det, det hade blivit så pass normalt att avrätta människor utan rättegång. Detta var 2012. En timme senare satt jag på pendeln och tänkte: ”Vad fan var det jag hörde egentligen?” Jag började intressera mig för det här med distanskrig, att man kan sitta på en sida av jordklotet och trycka på en knapp och så dör människor någonstans långt borta. Jag var självklart inte ensam om det, under den här tiden kom det en massa filmer om drönare.

- Georg och jag började prata om att undersöka vilka som skapar drönarna, vilka som använder drönarna och vilka som lever under hotet av drönarna. Det var vår första idé. Och eftersom vi redan hade träffat Fredrik och han höll på med utveckling av teknologi för bland annat drönare, tänkte vi att han var bra utgångspunkt. Sedan bestämde vi oss att för att googla platserna där drönaroperatörerna sitter, och hittade flygbasen Creech air force base i Nevada. Via Google Earth kunde vi röra oss runt i området, och då hittade vi baren Oasis i staden Indian Springs mitt ute i öknen. Med de här bilderna från Google gick vi till Filminstitutet och sa: ”Hit vill vi åka!

- Väl på plats på Oasis med en kaffe i hand träffade vi Sweed, den äldre Vietnamveteranen i filmen, som har ett väldigt karaktäristiskt skratt. Vi insåg att vi nog också behövde börja dricka om vi skulle smälta in, och efter några timmar blev vi kompisar med alla, spelade biljard och bjöd på shots. Men folk var självklart väldigt misstänksamma. Vad gör två svenskar på den här baren, på andra sidan gatan från flygbasen? På något sätt lyckades vi ändå vinna deras förtroende och blev kompisar med några av dem.

- Men det var först andra gången i Nevada som vi träffade Bill. Jag kände direkt att det var någonting med honom. Efter ett tag gick jag fram till honom i baren och då berättade han att han precis hade kommit tillbaka från Afghanistan. Efter det började vi långsamt bygga en relation med honom. Det tog ganska lång tid innan vi började filma för han undrade såklart också vilka vi var. Samtidigt kändes det som att han hade ett uppdämt behov av att prata. Vi blev vänner, han släppte in oss i sitt liv och vi började filma.

Hur har det varit att utveckla och producera filmen under en lång tid av global pandemi? Hur har t.ex. detta påverkat projektets gång?

- Inspelningen var som tur var helt klar när pandemin kom, men däremot har postproduktionen påverkats rejält då vi tex klippte och mixade filmen i Danmark och inte kunde åka dit. Vi blev därför rejält försenade och vi drog på oss mycket extra kostnader på grund av pandemin.  

Filmen har bl.a. finansierats av Lindholmen Science Park och Film i väst, kan ni berätta lite om den Göteborgsbaserade kopplingen?

- Vi har samarbetat med författaren Johannes Anyuru, som har skrivit voice over tillsammans med amerikanske regissören Mercies May. Johannes har också spelat in och berättar den svenska versionen av voice overn. Vi har även samarbetat med Cloudberry post på projektet.

Var kommer publiken att kunna ta del av filmen framöver?

- Filmen går på bio runtom i landet just nu, distribueras av Folkets Bio. Vi kommer även anordna några specialvisningar som vi regissörer och några utvalda gäster kommer närvara vid. Den 22 februari 2022 kommer filmen visas på SVT. Parallellt visas den på festivaler runtom i världen. 

Vill ni på Momento berätta lite om några andra projekt som ni har på gång/i utveckling?

- Närmast ligger långfilmen Madame Luna som ska spelas in i Italien i vår. Filmen regisseras av Daniel Espinosa och manuset är skrivet av Maurizio Braucci, som bland annat skrivit filmen Gomorrah, och Suha Arraf (Lemon Tree). Vi är i utveckling av Frida Kempffs nästa långfilm, Den svenska torpeden, som hon skriver tillsammans med Marietta von Hausswolff von Baumgarten. Filmen är inspirerad av Sally Bauers liv, den första kvinnan som simmade över engelska kanalen – några dagar innan andra världskriget bröt ut. Vi är också i postproduktion av Isabella Carbonells långfilmsdebut Dogborn, med rapartisten Silvana Imam i huvudrollen.