Hoppa till huvudinnehåll

Narrative XR Lab i hamn, 5 fina och nya XR-idéer

fredag, november 11, 2022

Under två månader har 26 personer gått igenom handledning i teknik, storytelling, film och skapat idéer för narrativa XR-projekt.

För ett tag sedan fick de  pitcha sina idéer på Gothenburg Film Studios. En sak som är säker är att fem stycken fantastiska idéer som tar berättandet vidare i XR är ett direkt resultat av hårt arbete i projektet Narrative XR Lab    

– Det var fullsatt på slutpresentationen. Det var mycket skaparglädje i gruppen. 26 utvecklare, kreatörer, konstnärer, filmare och projektledare strålade av både glädje, nyfikenhet och nervositet. Det blev väldigt genomarbetade idéer trots den korta tiden. 

Otroligt glädjande att så många sökte denna gång. Det känns som att den skapande kraften i regionen pyr starkt men att det behövs sådana här satsningar för att få folk att mötas och ta steget ut utanför sin comfort zone. XR-upplevelser i sig är redan ”extra allt”. De är starkare, konstigare, kan bli underbara men också negativa med samma kraft. Så som skapare måste man vara extra modig i undersökandet av dessa nya medier, menar Gorki Glaser-Müller,  projektledare för projektet  Visual Arena.

Hur kan nästa projekt se ut? 
– 
Denna gång satsade vi på att skapa kontakter emellan de konstnärligt och kulturintresserade inom XR. Några nybörjare några var erfarna. Mixen blev väldigt lyckat! Jag tror nästa omgång söker vi också brett, det stärker XR-communityn i regionen, berättar Gorki Glaser-Müller, projektledare, Visual Arena.

När börjar nästa ansökningsperiod?
– I vår någon gång, ser jag mycket fram emot!

Projektet Narrative XR Lab genomförs av Visual Arena på Lindholmen Science Park i samarbete med Gothenburg Film StudiosRISEHDK-ValandKulturförvaltningenVästra GötalandsregionenKultur i Halland och Film&TV vid Lindholmen Science Park. 

Satsningen är möjlig tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd