Hoppa till huvudinnehåll

Internationella manusförfattare gästade Göteborg Storytelling Days

söndag, april 5, 2020

Mellan 27-29 januari arrangerades för första gången Göteborg Storytelling Days, en tre-dagars-festival för verksamma kreatörer inom film och tv, med fokus på manus, kreativitet och inspiration – men även ett forum och mötesplats mellan aktiva inom film&tv-branschen.

Ett hundratal deltagare var på plats och fick ta del av tre exklusiva masterclasses av internationella föreläsare, med fokus på kreativa processer och samarbeten. Bakom evenemanget stod Film&TV vid Lindholmen Science Park och Alma manusutbildning, i samarbete med Kulturakademin, Region Värmland, YRGO manusförfattare och Filmkontoret, Göteborg stad.


Ellis Freeman höll den interaktiva föreläsningen "Tales from the Writers gym"
 

Först ut var den Londonbaserade manusförfattaren Ellis Freeman, med sin föreläsning Tales from the Writers gym, en interaktiv master class som byggde på Ellis arbete med Writers gym, en plattform för workshops i manusförfattande och skapande. I föreläsningen utgick Ellis från frågeställningar som ”Var kommer en idé från? Och hur omsätter jag denna idé till en historia?”  Ellis förmedlade öppet och lekfullt sina tankar kring kreativitet och idéskapande, men även hur du som författare kan övervinna hinder som skrivkramp och idétorka.


Vinca Wiedermann bjöd på föreläsningen The Art of Collaboration
 

Under tisdagen gästades scenen av den danska producenten och dramaturgen Vinca Wiedemann. I slutet av 2019 avgick Vinca som rektor för Den Danske Filmskole under uppmärksammade former, och föreläsningen föregicks av ett panelsamtal med lärare och ansvariga från några av Sveriges ledande film och manus-utbildningar, med utgångspunkt kring mötet mellan utbildning och bransch.

I sin föreläsning The Art of Collaboration gav Vinca öppenhjärtiga reflektioner kring teman som samarbete och kollaborativa processer. Med lång erfarenhet som manuskonsult på ett stort antal filmprojekt – som ”Jakten”, ”Nymphomaniac” och ”Kollektivet” – fick vi även höra mer om Vincas mångåriga samarbete med regissören Lars von Trier, och om arbetet inifrån produktionsbolaget Zentropa.

Brittiske manusförfattaren John Yorke höll en exklusiv masterclass kring arbetet med "Into the woods"
 

Göteborg Storytelling Days avslutades på onsdagen med en föreläsning av den brittiske manusförfattaren John Yorke, författare till den hyllade boken ”Into the woods”, som nyligen utkommit på svenska under titeln ”Den odödliga sagan” (Volante förlag). Inför ett fullsatt Lindholmen Conference Centre höll John en exklusiv master class baserad på arbetet med ”Into the woods”, om filmer och tv-seriers struktur, och hur i stort sett alla historier återkommer till samma aktindelning.

Stort tack till alla som gästade Lindholmen under dessa tre vinterdagar i januari. Göteborg Storytelling Days siktar på att återkomma med en ny upplaga till nästa år. Vi ses då!