Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgs Film- & TV-bar #6 gästar Frame Filmfestival

måndag, september 6, 2021

I gränslandet mellan det destruktiva och det konstruktiva: ULTRAS - med Ragnhild Ekner & Aage Radmann

Den 9:e september kl 18-20 på Bio Capitol är det dags för höstens första upplaga av Göteborgs Film- & TV-bar, denna gång presenterat i samarbete med Frame Filmfestival. Äntligen ses vi på plats i biografen igen! Kvällens gäster är Ragnhild Ekner, regissör till Ultras, och Aage Radmann, universitetslektor vid Idrottsvetenskapliga institutionen, Malmö universitet.

Ragnhild Ekner är regissören som 2017 debuterade med långfilmsdokumentären Trafikljusen blir blå imorgon. Med bakgrund i graffitikonst och fotbollskultur intresserar hon sig för grupper och individer som söker makt vid sidan av normerna.

Aage Radmann undervisar och forskar kring idrott och media, fotbollskultur, huliganism, ungdomskultur, våld, genus och maskuliniteter.

De båda möts i ett samtal kring supporter- och gruppkulturer som balanserar mellan det destruktiva och det konstruktiva, med avstamp i dokumentärfilmen Ultras - ett episkt panorama om ultrasgrupper (alltså fotbollssupporters) på olika platser i världen. Ragnhild och Aage jämför sina olika ingångar i ämnet: Hur ser en forskningsprocess ut i jämförelse med en konstnärlig process? Vi får även ta del av en teaser till filmen.

Beskrivning av filmen: Ultras-grupper som förbereder och genomför tifon på olika platser i världen berättar om en subkultur där gruppen är allt och individen inget. Om sammanhållning, lojalitet och meningsskapande. I episka bilder som bibehåller subkulturens mystik och för tittaren in i den känslovärld som existerar i och omkring läktaren. Istället för fotbollsplanen är läktaren i fokus.

Produktionsbolag: Story AB, http://story.se/

När: Torsdag 9e september kl. 18:00-20:00

Var: Biografen Capitol - Salong 1

(OBS!) Anmälan via Eventbrite senast 8e september.

Anmäl dig här

Fri entré och först till kvarn!

Detta evenmang är en del av Frame Filmfestival - Vill du ta del av hela programmet se: frame.nu

Välkomna!

#gbgfilmtvbar

Göteborgs Film- & TV-bar är ett initiativ som har vuxit fram bland flera olika aktörer i staden. Syftet är att skapa en mötesplats och ett samtalsforum med utgångspunkt utifrån det lokala kultur- och näringslivet inom film och rörlig bild. Arrangör är Forum för Visuell Praktik och samverkansparter är Hagabion Folkets Bio Göteborg, Bio Capitol, Bio Roy, Föreningen Västsvenska film- och tv-bolagen, Business Region Göteborg och Filmkontoret/Göteborgs Stad, Frame Filmfestival.