Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgs-bolag köps upp av Amazons streamingjätte

tisdag, oktober 1, 2019

Göteborgsbaserade IGDB.com köps av den Amazonägda streamingplattformen Twitch. Företaget bakom IGDB - 8 Dudes in a Garage - är en av de start-ups som startade sin verksamhet inom The Game Incubator.

Amazonägda Twitch, som köper IGDB-plattformen, är den ledande sociala videotjänsten och communityn för spelare där tiotals miljoner människor samlas varje dag från hela världen för att titta på och interagera kring direktsända och on demand-visade spel.

- Vårt team har arbetat hårt för att bygga upp en community av passionerade spelare. Nu är vi glada över att idag kunna presentera nästa kapitel i vår historia, berättar Jerome Richer De Forges,  IGDB, i ett Medium-inlägg där han meddelar nyheten.

Har byggt upp världens största databas för dataspel

Idén kring plattformen IGDB.com uppstod 2010 hos grundarna som såg behovet av att erbjuda spelcommunityt ett liknande uppslagsverk som IMDB idag är för film - en global samlingsportal för all fakta som kan tänkas vara intressant kring spel och spelbolag. 2015 valde de att satsa på allvar och startade upp “8 Dudes in a Garage”, då som en start-up inom The Game Incubator på Lindholmen Science Park.

Idag, tre år senare, består databasen hos IGDB.com av drygt 119 000 spel från 21 000 olika utvecklare, och kan räknas som världens största databas för dataspel.

- IGDB är inkubatorns första bolag som kom in, vi hade knappt lokalerna klara men alla var motiverade och hungriga, säger Christian Riedl, affärsutvecklare på The game Incubator. 
- IGDBs framgångar är en arbetsseger vi är väldigt stolta över att ha bidragit till. Bolaget är ett lysande exempel på vad som kan ske om innovationsmiljöer får växa fritt och göra sin grej. 

- Vi är superstolta över IGDB och allt de har gjort, det är som en saga och vi väntar ivrigt på nästa kapitel!
 

Stora möjligheter för IGDB

För IGDB.com innebär förvärvet stora möjligheter för det fram tills nu lilla företaget. Genom att bli en del av Twitch kommer de att ha resurser och kompetens för att kunna påskynda utvecklingen av plattformen och ta den ännu ett steg framåt.

- Miljontals människor besöker Twitch varje dag för att koppla upp sig mot sina favorit-streamers och sitt community. Denna möjlighet tar IGDB till en helt ny nivå, och ger oss möjligheten att bli en ännu större del av ditt spelliv, fortsätter Jerome.

Uppköpet kommer även att innebära att Twitch genom IGDB etablerar sig på Lindholmen Science Park, något som Christian Fritiof, en av grundarna av IGDB också ser som en framsteg för området.

- Det känns fantastiskt att som en liten startup attrahera jättar som Amazon och Twitch till till Göteborg och Lindholmen. Området domineras fortfarande av automotive och då blir det extra roligt att kunna bidra till ett större spektra av arbetsgivare i regionen.

Läs mer om IGDB

Om IGDB och Twitch
Bolaget bakom IGDB “8 Dudes in a garage” startade 2015 som en start-up in om The Game Incubator. Bland finansiärerna finns bland annat Nascent Invest, spelstudion Goodbye Kansas och Anton Westberg (Coffee Stain Studios) samt Almi Invest.  Twitch är den ledande sociala videotjänsten och communityn för spelare där tiotals miljoner människor samlas varje dag från hela världen för att interagera runt live och on demand-innehåll. Detta inkluderar att titta på, prata och chatta om videospel och esports, såväl som traditionell sport, anime, musik, kreativ konst och andra gemensamma intressen.