Hoppa till huvudinnehåll

The Golden age - a film about Union Carbide Productions

måndag, april 29, 2019

The Golden age - a film about Union Carbide Productions, är en långfilmsdokumentär om det göteborgska kultbandet och den tid de levde i - en film om åttiotalet, klasskillnader och revolter sett genom bandets ögon.

Många är det som minns kultbandet Union Carbide Productions som kunde ses på fester och nattklubbar runt om i Göteborg under slutet av 80-talet och början på 90-talet. Bandet blev efter sin splittring det framgångrika The Soundtrack of Our Lives med medlemmarna Ebbot Lundberg, Ian Person och Björn Olsson i fronten.

Nu, mer än 25 år senare, har historien om bandet, och inte minst historien om den tid som deras saga utspelar sig i, samlats i en långfilmsdokumentär.

Bakom filmen står regissören Hans-Erik Therus, tidigare känd för sina filmer om Bo Hansson (Ur Trollkarlens Hatt) och Dag Vag (Alltmedan Stjärnorna Föds Och Dör), och producent Hjalmar Palmgren.

- 80-talet var en spännande och dynamisk tid i Gbg med alla svartklubbar och ett sprudlande musikliv. Samhället förändrades mycket, från det kollektiva till det mer individualistiska och killarna i Union Carbide var en del av det. Många band ville dölja att man kom från den övre medelklassen, men Ebbot och de andra gjorde snarare en grej av att de var från Askim och Örgryte, Säger Hans-Erik Therus.

Filmen, som planeras blir ca 70 minuter, bygger till stor del på arkiv från videoinspelningar från bandets storhetstid, men även nyfilmade spelningar som togs vid bandets återförening 2016, och varvas med intervjuer med medlemmarna i bandet.

Filmens producent Hjalmar Palmgren berättar mer om arbetet bakom filmen.

Hur tändes idén till att göra en dokumentär om "Union Carbide Productions"?
- Idén till en film om Union Carbide Productions kom ur ett annat arbete som Hans-Erik Therus gjorde med Björn Olsson som var med och startade Union Carbide. Hans-Erik upptäckte en massa fint arkiv på VHS, super 8, 16mm och Betaband, berättar filmens producent Hjalmar Palmgren. 

- Bandet var på väg in i en återföring med originalsättningen. Och med arkivet så fanns en unik möjlighet att växla mellan dåtid och nutid och det blev början på arbetet med filmen. Under tiden har det fördjupats och förändrats som det brukar göra med ett digert material.

Vilka är de stora utmaningarna i ett sådant här projekt?
- En utmaning är att det hela tiden kommer in nytt arkiv. Det är såklart bra, men det tar också mycket tid, inte minst för att det är många olika format. Vi har digitaliserat mängder med material som vi inte vet om vi kommer att använda helt enkelt för att vi inte vågar sitta och spola själva i människors privata originalmaterial.

Under processen arbetar ni även med crowdfunding, hur det har gått?
- En film om Union Carbide Productions kan lämpa sig väl för crowdfundining eftersom det finns många människor runt om i världen som är intresserade av musiken och av bandet, men vi har också insett att det är ganska svårt att lyckas med crowdfunding och vi väntar därför lite med att sjösätta vår kampanj.

- Många filmprojekt som lanserar kampanjer på Kickstarter (den crowdfundingplattform vi kommer att använda) jobbar endast med digitala belöningar till sina finansiärer. Eftersom vi vänder oss till bandets fans vill vi också erbjuda fysiska objekt viket är svårare och dyrare men kommer att kännas lyxigt för dem som är beredda att lägga pengar på vårt projekt. Vi har jobbat en hel del med filmens Facebooksida eftersom vi tror på att bygga en community runt filmen innan vi lanserar crowdfundingkampanjen.

När blir det dags för fansen att få ta del av filmen?
- Vi planerar att vara färdiga någon gång under första halvåret 2020. Det vore fantastiskt att ha premiär på Way out west eller ett liknande sammanhang där film och musik möts. Filmen görs för biograf men det är inte klart på vilket sätt den kommer att lanseras. Så småningom kommer den också att visas på SVT:s K special i entimmesversion. Naturligtvis hoppas vi också på att filmen kan möta en internationell publik eftersom Union Carbide var ett inflytelserikt band i många länder.
 

Union Carbide Productions släppte sitt första album In the air tonight 1987, och därefter Financially dissatisfied, philosophically trying 1989, From influence to ignorance 1991 och Swing 1992. Gruppen splittrades 1993 och därefter bildade medlemmarna Ebbot Lundberg, Björn Olsson och Ian Person det välkända bandet The Soundtrack of Our Lives. Filmen The Golden age - a film about Union Carbide Productions är ett av de projekt som har beviljats finansiering från Lindholmen Science Parks Film- och TV fond. Läs mer om Lindholmen Science Parks projektfinansiering här