Hoppa till huvudinnehåll

God Jul önskar Film & TV Lindholmen

torsdag, december 14, 2023

Julen och årsskiftet närmar sig och här på Film & TV Lindholmen kan vi blicka tillbaka på ett fartfyllt och händelserikt år: Tre slutförda projektomgångar till innovativa aktörer, AI-workshop, onlineseminarier, nätverkande och föreläsningar, samt mycket mer. Ett stort varmt tack till alla våra medarbetare, partners och gäster som hjälpt oss att göra 2023 minnesvärt!

julkulor i en gran

Även om året i sig gått fort har mycket hänt som kommit att prägla våra audiovisuella industrier. TV-branschen har på kort tid genomgått en större förändring när TV-kartan ritats om och färre serier utvecklas nu jämfört med tidigare år, samtidigt som den digitala utvecklingen i samhället fortsätter att bereda vägen för innovation och skapande, och öppna nya dörrar för kreatörer att utveckla och förmedla sina historier.

På branscheventet Audiovisual Days 8-10 november gavs bland annat prov på detta genom en case study av ”RUSET”, Sveriges första dramaserie på TikTok. Kan detta vara starten på en ny våg av storytelling, som ändrar vårt tankesätt kring utveckling, produktion, distribution och marknadsföring för att nå ut till de platser där publiken idag konsumerar media och rörlig bild? För samtidigt är det ingen nyhet att produktionen och konsumtionen av rörlig bild de senaste åren har ökat explosionsartat med hjälp av sociala medier och nya plattformar för strömmad media, och det är ingen större gissning att utvecklingen kommer fortgå och öka de kommande åren, särskilt med intåget av AI på den kommersiella marknaden och hur generativ AI med stor sannolikhet kommer påverka den kreativa näringskedjan, eller hur ny teknik som Virtual Production och andra tekniska innovationer tros revolutionera en stor del av produktionsapparaten.

Med tanke på hur mycket som har hänt det senaste året känns det närmast omöjligt att sia om var vi befinner oss om 12 månader, men om det är något som känns säkert, så är det att Storytelling och berättelsernas urkraft förblir stark, och att människors längtan efter att bli berörda av unika, gripande historier kvarstår. Oavsett nya tekniska innovationer är, och förblir, Storyn king!

Film & TV Lindholmen önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!


Gunnar Eriksson,

Programansvarig Film & TV Lindholmen

Gunnar Eriksson

Gunnar Eriksson

Programansvarig