Hoppa till huvudinnehåll

En hjältes väg genom terapi

fredag, oktober 13, 2017

Alla visste vem höjdhopparen Patrik Sjöberg var, men ingen visste vad han egentligen varit med om. Thomas Reckmann, journalist och tidigare elitlöpare, har gjort filmen om Patrik i terapi.

Efter sin uppmärksammade bok ’Det du inte såg’, där Patrik berättade att han under många år utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare tillika styvpappa, har han engagerat sig i frågor om övergrepp mot barn. 

Mot bakgrund av det träffades Thomas Reckmann och Patrik, som känt varandra sedan 1980-talet då de båda var friidrottare, för att diskutera en filmidé.

-Jag ville inte bara göra en intervju utan hade idén med terapin. Patrik var positiv till att göra en dokumentär och efter diskussion så var han beredd att testa, säger Thomas.

Patrik själv hade under sin karriär aldrig sett behovet av psykologhjälp, men ser idag nyttan med terapi.

– Det har varit skitjobbigt men fått mig att inse att vissa saker jag gjort beror på saker jag varit med om. Tack vare terapin kan jag nu se klarare varför det har blivit som det har blivit. Nu när jag vet vad de här samtalen gett mig kan jag känna att jag borde ha gjort det här redan för trettio år sedan.

För att få en idé att bli ett verkligt filmprojekt ska mycket falla på plats, inte minst finansieringsbiten, och där var bl a SVT och Film & TV på Lindholmen Science Park stöttande parter.

-Det är jätteviktigt att kunna få stöd för dokumentärer och man behöver ofta finansiell hjälp från många parter, så det är jag tacksam för, säger Thomas.

Dokumentären ska nu även göras tillgänglig för en internationell publik, bl a genom att visas på filmfestivalen IDFA i Amsterdam i november.

-Det är en av världens största festivaler för dokumentärfilm, så det ska bli intressant att se vart det leder, avslutar Thomas.

 

 

Se Thomas Reckmanns dokumentär ’Patrik Sjöberg i terapi’ på SVT Play

På uppdrag av Göteborgs Stad arbetar Lindholmen Science Park för att stödja branschutveckling och innovationer inom spel, film, TV och rörlig bild. Vi gör detta i samarbete med produktionsbolag, leverantörer, film och mediearbetare, branschorganisationer och andra relevanta aktörer.