Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen premiär för Painkiller

tisdag, januari 30, 2024

Under Göteborg Film Festival i helgen var det premiär på Stora Teatern av TV-serien ”Painkiller”, en visning som mottogs med stående ovationer och varma applåder. Serien är ett av de projekt som beviljats Film & TV Lindholmens utvecklingsstöd till innovativa aktörer.

bildcollage

– Film & TV Lindholmen var den första finansiären i projektet och det är vi verkligen stolta över. Vi har fått vara med på denna spännande resa över tid och sett projektet utvecklas till en skarp samtidsskildring, säger Gunnar Eriksson, Programledare Film & TV Lindholmen.

Projektet fick innovationsstöd två omgångar 2019 samt ytterligare stöd under 2020.

Ett intelligent porträtt av dagens Göteborg

I centrum för den varma och humoristiska dramaserien står en stolt och egensinnig mamma från Balkan och hennes dotter. Dijana älskar sin dotter, Andrea, men har svårt att ta hennes sysselsättning för ett riktigt jobb. Andrea, å sin sida, försöker parera ett liv som internationellt firad konstnär med att ta hand om sin mamma som plågas av kroniska smärtor efter ett långt arbetsliv som städare.

Med stort hjärta för sina karaktärer skildrar Gabriela Pichler (Amatörer, GFF 2018) och medförfattaren Johan Lundborg en kärleksfull, men långt ifrån friktionsfri relation mellan en mor och dotter vars världar på samma gång inspirerar och kolliderar med varandra. Samtidigt tecknar Painkiller ett intelligent och träffande porträtt av dagens gentrifierade Göteborg där Karlatornet svävar över staden likt ett nutida Babels torn under uppbyggnad.

en person tar en selfie

Mer om Painkiller

Painkiller är en dramaserie i 6 avsnitt om 30 minuter för SVT, skapad av Gabriela Pichler (regi, manus) och Johan Lundborg (foto, manus). Producerad av Anna-Maria Kantarius, Garage Film. I rollerna syns bland andra Snežana Spasenoska och Dodona Imeri.