Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

StudioCafé på Lindholmen hjälper unga filmskapare

I snart tre år har StudioCafé på Lindholmen stöttat unga filmare och filmintresserade. Det handlar om allt i från teknikstöd för filmproduktion, workshops, till att vara en mötesplats. Västra Götalandsregionen väljer nu att fortsätta stödja verksamheten som hittills hjälpt många unga filmskapare.

StudioCafé fick i höstas förnyat förtroende från regionen att fortsätta driva en kreativ mötesplats för unga filmare.

Vår verksamhet är en viktig resurs för unga filmskapare där vi välkomnar unga från hela regionen. Förutom att vi erbjuder teknikstöd används studiocaféet för möten, repetitioner, castings, screenings, workshops, intressanta föreläsningar samt som skrivplats för utveckling av manusidéer, berättar Ylva Olsson, projektledare för StudioCafé.

Mitt i myllret på studioområdet på Lindholmen

Lokalerna ligger mitt i myllret av det som många kallar Filmby på Lindholmen. Här finns ett 40-tal film- och spelrelaterade bolag, och Gothenburg Studios med flera inspelningsstudios, uthyrning av filmutrustning, ljudstudios, kostym- och masktillverkning och tillfälliga lokaler för produktionsbolag. Granne med StudieCafé håller också en inkubator för spelföretag på att startas upp. 

Närheten till andra kreativa företag bidrar positivt till verksamheten och Ylva Olsson ser flera fördelar att finnas nära branschen.

- Självklart ger platsen i sig ett mervärde. Grundtanken med vår verksamhet utgår också ifrån ambitionen att överbrygga klyftan mellan unga icke etablerade filmare och film- och spelbranschen genom att vara en mötesplats i samma område som de professionella verkar dagligen i. Som ett exempel så kan jag nämna att förra veckan när jag arrangerade en filmprojektpresentation för filmare som fått teknikstöd av oss, bjöd jag även in GötaFilm som har sitt produktionskontor i samma byggnad som studiocaféet.

- Det skall också bli spännande att se vad vi kan få till för synergier med spelinkubator som flyttat in, säger Ylva.

Alla typer av filmer

StudioCafés verksamhet, som är en del av Gothenburg Studios Development, har stor bredd och stödjer i princip alla filmgenrer.

- Vi stöttar en hel del olika typer av filmproduktioner. Dokumentärfilmer, musikvideos och kortfilmer. Mångfalden är stor, säger Ylva.

Lokalen hyrs även ut till företag som behöver plats för kreativa workshops eller liknande.

Ny kunskap görs tillgänglig för fler

På StudioCafé erbjuds de unga en kreativ lokal som de kan använda till sina olika filmrelaterade aktiviteter och till möjligheten till fortbildning i form av workshops.

- Exempelvis arrangerade vi i höstas kamera-workshop. Tillsammans med FilmCloud har vi haft en populär återkommande workshop  ”RegiGym” där alla välkomnas att träna sig i personregi, berättar Ylva.

StudioCafé har också flera samarbeten med skolor. Bland annat med Kulturskolan i Lundby och den nya filmproduktionslinjen på Göteborgs Folkhögskola som har sina Master Class föreläsningar på StudioCafé och bjuder in alla filmintresserade till dessa.

Förnyat förtroende

Verksamhet har varit igång sedan 2013 och har nu fått ytterligare finansiering från Västra Götalandsregionen för att fortsätta den kulturstrategiska utvecklingsverksamheten och arbeta med att stödja unga filmare och filmintresserade mellan 16-29 år. De senaste året har även Ungdomsatsningen Hisingen, Göteborgs Stad stöttat StudioCafés verksamhet.

Och intresset för verksamheten är stort bland de unga som idag söker sig dit. 

- Under 2015 har vi haft en häftig ökning av antalet teknikstödsansökningar. Vi har tre olika kamerapaket och två ljuspaket som man som ung filmare, upp till 30 år, kan söka. Jag hoppas vi får möjlighet att erbjuda fler unga teknikstöd. Vi erbjuder allt från avancerad high-end kamerautrustning till enklare kameror där ingen direkt erfarenhet behövs. Jag anser att alla har en historia att berätta, säger Ylva.

Läs mer om verksamhet på www.studiocafe.se