Hoppa till huvudinnehåll

Ny projektutvecklare på Film & tv ska hjälpa projekten att lyfta

måndag, mars 19, 2018

Gunnar Eriksson är sedan i januari i år ny projektansvarig för projektfinansiering för Film & tv vid Lindholmen Science Park. Gunnar är själv manusförfattare och har sedan en tid tillbaka även kunnat ses på Manusfabriken som är en annan av de verksamheter som Film & TV driver. Hur ser han på sin roll framöver?

 

Vem är Gunnar Eriksson och hur kommer det sig att du sökte dig till Lindholmen Science Park och Manusfabriken?

Jag är född och uppvuxen i Stockholm, men har bott i Göteborg permanent i snart tre år. Efter att ha pluggat ett flertal manusutbildningar tog jag 2013 examen som dramatiker och dramaturg från Stockholms dramatiska högskola. Sen dess har jag frilansat som manusförfattare och dramaturg inom film, tv och teater. Jag har alltid gillat kombinationen att varva mitt eget skrivande med att jobba med andras texter och projekt, inte minst för att det gör mig till en bättre författare av att se hur andra arbetar.

2016 fick jag kontakt med Manusfabriken och har sedan sedan dess handlett manusförfattare och projektlett det Script Lab för film och tv-serier som anordnades 2017. När erbjudandet sedan kom från Lindholmen Science Park om att få fortsätta arbeta med utveckling av film och tv-serier var det självklart för mig att tacka ja.

Hur ser rollen som projektutvecklare ut och vad innebär ditt nya ansvarsområde?

Mitt ansvarsområde är primärt att driva och utveckla finansieringen av innovativa projekt inom film, tv och rörlig bild. Jag kommer att fungera som en samordnande länk mellan sökande kreatörer och den referensgrupp som senare tar beslut om finansiering. I min roll finns jag tillgänglig för att svara på frågor om ansökningsprocessen och att försöka hjälpa manusförfattare, regissörer och producenter rätt med sina projekt. Utöver detta kommer jag även att arbeta med manushandledning och fortsätta pusha olika film och tv-projekt framåt. Dessutom hoppas jag att vi under året ska kunna anordna ett flertal träffar och seminarier med fokus på skrivande och utveckling som kan inspirera och utbilda kreatörer inom Västra Götaland.

Vad ser du att du kan tillföra i din nya roll?

Framförallt tror jag att jag kan bidra med manusförfattarens och dramaturgens perspektiv, att jag förstår utmaningarna med att jobba och slita med ett projekt genom olika faser. Förhoppningsvis kommer jag att kunna hjälpa våra sökande rätt i både ansöknings- och utvecklingsprocessen.

Du har nu varit på Lindholmen Science Park i drygt en månad, hur känns det så här långt?

Det har varit jättekul! 6 mars hade vi en lyckad branschträff på Visual Arena där vi presenterade de nya riktlinjerna för finansieringen. Det var roligt att möta bolag och olika kreativa människor från regionen, att se hur mycket potential och skaparkraft som finns i Västra Sverige. Och snart, den 25 mars, är sista ansökningsdag för årets första sökomgång, så det är full fart direkt!

Vad ser en manusförfattare som du själv helst på tv eller film när du sitter hemma en vanlig kväll?

Jag ser nästan alltid en film eller serie innan jag går och lägger mig. Det blir både drama och dokumentärer. Nyligen såg jag The Work, en stark dokumentär om fångarna på Folsom Prison. Den här vintern har jag bl.a. sett senaste säsongerna av American Horror Story och Black Mirror. Även om säsongerna varierar i nivå tycker jag att bägge serierna aldrig går i samma hjulspår, utan alltid försöker komma med något nytt och tänkvärt. Och så ska det bli spännande att se vad andra säsongen av Handmaid’s Tale bjuder på.