Hoppa till huvudinnehåll

Från innovationsstöd mot hederspris

måndag, november 20, 2023

John Tornblad och Johan Fågelström, som är kopplade till Lindholmen Science Park genom det innovationsstöd de blivit beviljade för projektet Engelbrekt, har blivit nominerade till hederspris på Indiens Internationella Filmfestival.

ett tandläkarrum med två sköterskor och en person som sitter i stolen

Stillbild från filmen Sockerexperimentet

2021 beviljades John Tornblad och Johan Fågelström innovationsstöd genom Film & TV Lindholmens projektfinansiering. Nu är de nominerade till det prestigefyllda hederspriset för sitt sätt att lyfta upp funktionsvarierades utsatthet. 

Nominerad till hederspris på en av världens största filmfestivaler

Den västsvenska filmen “Sockerexperimentet”, som handlar om de omtalade kariesexperimenten på funktionsvarierade i Sverige på 40-talet, hade biopremiär i februari i år och har sedan dess skördat flera priser på filmfestivaler utomlands. Nu står det dessutom klart att filmen är 1 av 8 filmer i världen som nominerats till UNESCOs Gandhi Medal på Indiens Internationella Filmfestival. Filmen visas på festivalen 20 november och finalen går av stapeln den 22 november.

I projektet deltog 70 personer som hade olika typer av funktionsvariationer som skådespelare, statister och filmarbetare, ett grepp som är unikt i branschen. För producent Johan Fågelström var det självklart att låta personer som själva har funktionsvariationer vara med och berätta den här historien.
- Det var ett speciellt projekt på många sätt, men filmens teamsammansättning är det som gör filmen unik, säger Johan.

Filmen går att se på SF Anytime från mitten av november.