Hoppa till huvudinnehåll

Bellum - the Daemon of War

Utforskar hur digitalisering och globalisering av krig har kopplat samman tre till synes olikartade platser i olika delar av världen:

Indian Springs, Nevada, en liten stad som förmodligen ligger så nära en krigszon som du kan få på amerikansk mark.

Poster från filmen Bellum - the Daemon of War

Härifrån drivs de flesta drönarna som finns utomlands i krig. Uppsala, en fredlig svensk universitetsstad där ett litet företag utvecklar avancerad militärteknik som förändrar militära konflikter. Och slutligen Pakistan, ett land i politisk och religiös turbulens, där majoriteten av de amerikanska drönar-attackerna har ägt rum.

Genom att skildra diskurserna och logiken hos de tre huvudplatserna kommer denna dokumentär att ställa frågor om den värld vi lever i, om teknik, ideologi och religion och den värld som vi skapar för våra barn.

Bellum har haft världspremiär på dokumentärfilmfestivalen Visions du reel i Nyon. Den har därefter visats på en rad filmfestivaler, senast på Dokufest i Kosovo. Vi har kopplat på Folkets Bio som distributör, och biopremiär i Sverige blir den andra december. I samband med premiärvisningen skall vi anordna ett event, där vi bjuder in forskare, filosofer etc, för att samtala kring framtidens krigsföring. Temat blir Etik & moral kring nya autonoma krigsteknologier. Vi hoppas att vi även kan få med Johannes Anyuro som gäst. Eventet kommer även att live streamas. Vi skall också anordna en skräddarsydd biovisning i Danmark, kopplad till Nobels Fredspris. Under  våren 2023 kommer filmen att visas på SVT.

Motivering till beslutet, beslutsomgång 2 av 3, 2019

Referensgruppen ser ett spännande projekt med stor potential att gå hela vägen i mål. Projektet har en Göteborgsbaserad kompositör och postproduktion med målsättningen att koppla in ytterligare ett flertal lokala samarbetspartners under utvecklingsprocessen.

Fakta

Titel: Bellum - the Daemon of War
Produktionsbolag: Momento Film AB
Producenter: David Herdies och Michael Krotkiewski
Regi: David Herdies och Georg Götmark
Manus: David Herdies och Georg Götmark
Genre: Drama
Format: DCP/HD