Hoppa till huvudinnehåll

Sommarhälsning från Film & TV Lindholmen

måndag, juni 24, 2024

Det borde inte vara möjligt, men sommaren är redan här!

ett popcornmoln

Bild: Skapad i Photoshops AI-verktyg och sedan bearbetad av Film & TV Lindholmen.

Efter en intensiv vårtermin är det nu snart dags att ladda batterierna inför hösten och ett fortsatt spännande 2024. Film & TV Lindholmen kan blicka tillbaka på ett halvår där åtta projekt inom film och rörlig bild tilldelades vårt Innovationsstöd. Stort tack till alla sökande! Till årets första sökomgång mottogs ett stort antal ansökningar och det är givetvis glädjande att se så många kreativa aktörer söka utvecklingsstöd för innovativa idéer och arbetsprocesser, i en tid när film-och tv-branschen genomgår en stor förändring i takt med den snabba digitala utvecklingen. Möjligheterna att innovera och tänka nytt är många idag, men inte alltid lätt att driva igenom när samhällsutvecklingen bryter ny mark och omkullkastar gamla strukturer och tankemönster om vad film är och hur den ska konsumeras. Ska vi bevara det gamla eller ska vi tänka utanför boxen i en ny kreativ tidsålder?

En gamechanger är det senaste årets utveckling av generativ AI. Under våren har Film & TV Lindholmen stått som medarrangör av AI Audiovisual Lab, tillsammans med GameLab Lindholmen, Kulturakademin, Filmcentrum Väst, Boost HBG, och med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland. En hybridkurs om generativ AI för audiovisuell medieproduktion, under ledning av Andrea Nordwall, konstnär och universitetsadjunkt i medieteknik på Blekinge Tekniska högskola. Samarbeten mellan olika aktörer inom den kreativa sektorn möjliggör kunskapsutbyten och nätverkade, med målet att skapa långsiktig tillväxt inom våra audiovisuella branscher. Ett annat exempel är talangprogrammet Five 4 Fiction, där fem regissörer under året fått möjlighet att utveckla sin första långfilm med hjälp av workshops och manushandledning. Five 4 Fiction genomfördes som ett samarbete mellan FilmCloud/Förvaltningen för kulturutveckling VGR, Film i Väst och Film & TV Lindholmen, med medel från Svenska Filminstitutet - Talangutveckling i hela landet.

Tack alla kreatörer och samarbetspartners för en händelserik och kreativ vinter/vår. Missa inte höstens andra utlysning av Film & TV Lindholmens innovationsstöd till projekt inom rörlig bild. Ansökan är öppen 4 september till 2 oktober. Hör gärna av dig om du har frågor kring stödformen eller om du vill bolla några tankar kring ditt projekts innovativa potential. På Lindholmen Open Day 26 september bjuder Film & TV Lindholmen in dig som kreatör och producent att lära mer om vår fond och ta del av projekt som fått innovationsstöd. Save the date redan nu!

Har du idéer om samarbeten som kan främja utvecklingen av vår lokala bransch? Hör då av dig till oss på Film & TV Lindholmen. Följ oss på sociala medier och genom vårt nyhetsbrev för de senaste uppdateringarna.

Sist men inte minst, ha en riktigt skön sommar!

 

Gunnar Eriksson

Programansvarig Film & TV Lindholmen