Hoppa till huvudinnehåll

Ogons grundare om framtidens film och tv: "Vi tillgängliggör visuella upplevelser"

måndag, augusti 19, 2024

Projektet Spatial Vision for All, drivet av det Göteborgsbaserade bolaget Ogon, har som målsättning att distribuera 3D-upplevelser på ett lättillgängligt och kostnadseffektivt sätt. I en intervju berättar grundaren Andreas Krona om företagets rötter i 3D-teknik, stödet från Film & TV Lindholmen, och hur de siktar på att skapa en hållbar och innovativ framtid inom film- och mediabranschen.

profilbild på person som ler

Andreas Krona är Ogons grundare och vd.

Vad ligger bakom idén med Ogon/Spatial Vision for all? 
– Ogon bildades 2016 när jag ärvde ColorCode 3D-tekniken från teknikens uppfinnare (Svend B Sorensen) som jag med stor framgång arbetat med genom 3D-boomen runt 2006-2012. Spatial Vision for All har vuxit fram genom en kombination av vidareutveckling av våra lösningar, AI-utveckling inom området och återvunnet intresse för 3D-innehåll genom bland annat Apples introduktion av deras Vision Pro. 3D betyder tredimensionell och tekniken möjliggör för åskådaren att ta del av både stillbild och rörlig bild på ett visuellt förhöjt sätt som omfattar bredd, längd och djup i ett rumsligt perspektiv.

På vilket sätt fyller Ogon en funktion idag inom marknaden för audiovisuella medier? 
– Genom att utveckla och skapa lösningar för det senaste inom spatiella upplevelser på ett lättillgänglig och kostnadseffektivt sätt. Vi ger alla som arbetar med audiovisuella medier en möjlighet att använda och kapitalisera på en mer verklighetsnära visuell upplevelse, utan att behöva ha en Hollywood-budget och att kunna nå ut med resultatet till en massmarknad. Med den möjligheten så kan våra partners och kunder fokusera på de berättelser de vill berätta och upplevelser de vill skapa och få vårt stöd att göra dessa upplevelser mer verklighetsnära. 

Ogon erhöll stöd från Film & TV Lindholmen i omgång 1, 2024. Hur har ni använt medlen? 
Den huvudsakliga delen av arbetet är att tillsammans med partners, bl.a. Liseberg och GötaFilm/Gothenburg Film Studios, identifiera och utvärdera användningsområden och ta fram konkreta testexempel samt hitta affärsmodeller som är värdeskapande för alla inblandade. Genom det arbetet har vi också haft möjlighet att investera i och utvärdera nya utvecklingsverktyg.
 

lisebergskaniner

Ogon utvecklar spatiell 3D i samarbete med Liseberg, här ett exempel på en film från Kaninlandet

två barn och en vuxen

Sounds of Spring (2024), samarbete Ogon och GötaFilm/Gothenburg Film Studios. Foto: Costanza La Bruna

Innovation är ett luddigt begrepp, som ibland kan vara svårt att ta till sig inom film/media-branschen. På vilket sätt arbetar ni innovativt, tycker du? 
– Både i våra arbetsprocesser där vi arbetar användarcentrerat med att utveckla nya lösningar tillsammans med partners och potentiella användare, men även i de lösningar vi utvecklar och skapar som ligger i absoluta framkant inom spatiell visualisering för de stora massorna. Vi försöker även på innovativa sätt få med hållbarhetsaspekten i vår utveckling för att säkerställa att det vi gör bidrar på bästa möjliga sätt till en hållbar utveckling både från ett planetärt, mänskligt och ekonomiskt perspektiv. 

Vad skulle du ge för tips till någon som funderar på att söka vårt Innovationsstöd? 
– Ha ett tydligt mål med ert projekt och tänk på att innovation är de lösningar som skapar ett nytt mervärde på ett kreativt, tekniskt, och affärsmässigt plan. Beskriv det ni vill göra så enkelt och tydligt som möjligt och se till att ni redan från början fått potentiella partners och kunder att skriva under på att de är intresserade av det ni vill göra. Kan ni inte övertyga och engagera dessa parter från början kommer ni ha svårt att övertyga beslutsfattarna med, och den återkoppling ni kan få från användarna och målgruppen är ovärderliga i er fortsatta utveckling.

biosalong med personer som har 3D-glasögon

Under Super Bowl 2009 anväde President Obama med gäster Ogon’s teknik för att uppleva halvtidsreklamen i 3D. Projektet levererades i samarbete med Dreamworks, Intel och PepsiCo. Och ja… den förre presidenten har satt 3D-glasögonen bakochfram. Bild: Vita Husets fotograf Pete Souza.

Referensgruppens motivering till beslut om Innovationsstöd

Film & TV Lindholmens referensgrupp ser ett ambitiöst och kompetent bolag, vars idé har potential att öka och sprida intresset för 3D-tekniken liksom det visuella bildspråk som tekniken möjliggör. Med målsättningen att tillgängliggöra tekniken för en större målgrupp kan detta på sikt skapa ett mervärde för de audiovisuella branscherna, inte enbart i relation till spelfilm, utan exempelvis även till informationsfilm och event.

Ogon beviljas Innovationsstöd om 100 000 kr.