I februari drar den nya satsningen AI-labbet igång, en kurs där filmskapare får möjlighet att labba med generativt bildskapande, arrangerad av Gothenburg Studios Development i samarbete med bland andra Film & TV Lindholmen. Ansökan är nu öppen.
– Konstnärer behöver förstå sig på de här teknikerna för att också kunna vara med och påverka hur utvecklingen ser ut, säger Ismaila Jallow på Gothenburg Studio Development.
Vad är AI-labbet för något?
– “AI-labbet - från teori till praktik” handlar om att förstå sig på vad generativt bildskapande handlar om inom rörlig bild och film. Deltagarna kommer få tillgång till licenser i olika AI-verktyg och göra egna filmer samtidigt som vi också lyfter ett samtal kring vad de här teknikerna faktiskt innebär för kreatörer och, på sikt, konsumenter. Samtalet är minst lika viktigt som det praktiska, hur påverkar AI bildskapandeprocessen och i förlängningen: hur vi förhåller oss till rörliga bilder?
Varför vill ni starta AI-labbet?
– Vi ser nu ett skifte som oundvikligen kommer påverka hur vi förhåller oss till och producerar bilder. Det är väldigt viktigt att förstå sig på både hur teknikerna fungerar men också det praktiska, det handlar om kompetensutveckling egentligen. AI är något man kommer behöva förhålla sig till oavsett om man vill eller inte. Sen innebär det inte att traditionell film kommer försvinna helt, det här är verktyg som kommer vävas in i traditionell film.
Man behöver också förstå sig på de etiska och sociala aspekterna av det här eftersom mycket av det befinner sig i en gråzon just nu. Konstnärerna behöver förstå sig på det för att också kunna vara med och påverka hur utvecklingen ser ut.
Vilka är målgruppen för labbet?
– Målgruppen är både professionella aktörer som kommer från filmskapande, och andra kreatörer i uppstarten av sitt skapande.
Vi kommer testa en ny modell där Kulturakademin och Gothenburg Studios Development tar ut tio deltagare, och sedan får ett par av våra regionala samarbetspartners ta ut egna deltagare – två stycken var – för att få en bredd på både geografiskt deltagande och vad folk har för bakgrunder. Till exempel konstmuseet i Skövde där deltagarna kanske kommer från en mer konstnärlig bakgrund, och högskolan i Skövde där de kanske kommer från en spelbakgrund.
På Gothenburg studios development har vi haft ett fokus på XR de senaste åren, samtidigt som Filmcentrum väst skickar filmskapare, medan FilmCloud och Kulturungdom hjälper till att sprida projektet till deras målgrupper. Så det kommer både vara professionella aktörer men också lite yngre eller personer med andra infallsvinklar. Jag tror att det finns en styrka i att blanda erfarenheter. Totalt kommer vi ha 18 deltagare.
Ska alla deltagare göra en film var under kursen?
– Ja, det kommer vara fem kurstillfällen där man får ta del av våra föreläsares arbetsflöden och erfarenheter och lära sig av det. Sen får deltagarna göra filmer själva som visas upp efter att kursen är slut med tillhörande panelsamtal där man får dela med sig av processen och vad man har lärt sig.
Kan du ge exempel på vilka olika program ni kommer jobba med?
– Det är en del av utmaningen för det går så otroligt snabbt, så det jag säger nu kan vara utdaterat om två månader. Men vi har tänkt att det ska finnas ett bildgenereringsprogram, det kommer troligtvis vara Midjourney. Sen kommer vi ha ett program där man gör om stillbild till rörlig bild, som till exempel Runway eller Kling, samt ett som handlar mer om ljud för att prompta voiceovers, där kollar vi på ElevenLabs just nu.
Vad är den största utmaningen med AI inom filmskapande tycker du?
– Från ett praktiskt perspektiv är det just nu strukturkontroll, att du ska kunna ha kontroll över att du genererar samma typ av karaktärer genom en hel scen eller samma miljöer så att det blir konsekventa resultat. Från ett etiskt perspektiv så finns det många fallgropar, men några av dem är vilken data man tränar AI på. Och i förlängningen, som för mig personligen nästan blev en existentiell fråga, om man kan prompta ett mästerverk från sitt vardagsrum genom att trycka på en knapp, vad händer med konsten då?
Vad är de största möjligheterna med AI inom filmskapande då?
– Demokratiserandet av processer. Helt plötsligt så kan fler och fler göra filmer av idéer som annars skulle behöva stora Hollywood-budgetar. Det blir mer tillgängligt för folket.
Ansökan till AI-labbet är öppen fram till 7 januari. Läs mer om kursen via länk nedan och anmäl dig via Kulturakademin.
Som uppstart arrangeras en öppen introduktionsföreläsning om generativt bildskapande med Leo Hiselius den 26 november i Filmstudion. Läs mer och anmälan nedan.
AI-labbet, och introduktionsföreläsningen, arrangeras av Gothenburg Studios Development med stöd från och i samarbete med:
Film & TV Lindholmen, FilmCloud, Kulturakademin, Göteborgs Stad / Filmkontoret, Filmcentrum Väst, Kultur Ungdom, Gothenburg Film Studios, Kulturförvaltningen / Västra Götalandsregionen, Högskolan Väst, Nordiska Folkhögskolan, Högskolan i Skövde, Konstmuseet i Skövde