AI-labbet, som startade i februari, ger kreatörer chansen att utforska generativt bildskapande med AI. Tomas Nilsson, "Med Fantasin Som Yrke", delar sina reflektioner om kursens möjligheter – från att visualisera idéer på nya sätt till att navigera i den pågående AI-debatten inom kreativa yrken.
Tomas Nilsson. Foto: Privat
Hej Tomas, varför sökte du AI-labbet?
– Jag sökte kursen för att jag drivs av en stark nyfikenhet och för att jag vill prova på massa saker. Ibland kan det vara komplicerat och väldigt kostsamt och jobba med andra bara för att utforska idéer. Det kan ta tid att experimentera och testa sig fram. Det är oftast omöjligt att lägga en jättebudget på något som kanske inte kommer att användas i slutändan, så detta ger stora möjligheter att famla sig fram och sväva iväg i fantasin. Ett otroligt sätt för att kunna visualisera visioner på ett sätt som tidigare näst intill har varit omöjligt. Jag börjar också se det som ett verktyg som kan trigga, påverka och utveckla idéer för inspiration och när en skapar till exempel moodboard och andra delar av olika utvecklingsstadier. Det finns också stort utrymme för happy accidents och galna missuppfattningar när en promptar.
Borde man undersöka AI som kreatör 2025?
– I det sammanhang som jag befinner mig, bland konstnärer, illustratörer och fotografer, så finns det olika läger. Det finns de som är väldigt oroliga, anti och arga. Och så brukar det ju låta när teknikutvecklingen sker. Jag har själv inte bildat mig en färdig uppfattning om vad jag tycker. Men vill ta reda på saker och ting innan jag bildar mig en fast uppfattning (om en nu behöver det). Jag kan också ha svårt med AI och på det sättet som det många gånger används. Jag tycker att det är sorgligt när duktigt folk som har enorm kunskap byts ut mot någon som använder AI och varken har känsla eller öga för det. Det handlar inte om vem som kan ett verktyg eller ett program bäst, det handlar om ögat, vad en ser och valen som en gör.
Mer från AI-labbet
AI-labbet arrangeras av Gothenburg Studios Development med stöd från och i samarbete med: Film & TV Lindholmen, FilmCloud, Kulturakademin, Göteborgs Stad / Filmkontoret, Filmcentrum Väst, Kultur Ungdom, Gothenburg Film Studios, Kulturförvaltningen / Västra Götalandsregionen, Högskolan Väst, Nordiska Folkhögskolan, Högskolan i Skövde, Konstmuseet i Skövde.
Under kursen får deltagarna göra egna filmer som visas upp efter att kursen är slut. Dessa presenteras den den 12 juni på Konstmuseet i Skövde och planen är även att ha en visning i Göteborg under våren. Håll utkik!