Nu på söndag under branscheventet Filmforum Sverige arrangerar Film & TV Lindholmen ett panelsamtal "Manusförfattare, behövs dom?" i samarbete med Centrum för dramatik.
Svensk film präglas av en stark auteurtradition, där skrivande regissörer utvecklar och står som avsändare för de nyskrivna filmer som skapas. Samtidigt talas det idag om en brist på starka berättelser, och inte minst starka manus. I Sverige finns ett flertal manusutbildningar, men för manusförfattaren finns jobben primärt inom tv-serie-branschen. Vad beror det på, och finns det anledning att undersöka filmbranschens strukturer i syfte att skapa starkare berättelser? Hur kan en stark manusstomme höja filmens kvalitet och publikkoppling i dagens snabbt föränderliga medielandskap? Hur kan samverkan mellan manusförfattare, producenter och finansiärer lyfta filmprojektet? Och hur förändras manusets roll i en tid av nya, tekniska innovationer och begränsade resurser?
– I det här samtalet med en fantastisk panel lyfter vi betydelsen, behovet och värdet av våra manusförfattare, och hur vi gemensamt kan stärka storytelling inom filmens olika processer. Jag hoppas att vi ska kunna gräva djupt i hur de bästa historierna faktiskt blir till!, säger Gunnar Eriksson, moderator och programansvarig Film & TV Lindholmen.
– Manusförfattarnas kompetens är avgörande för att skapa starka berättelser inom film. Centrum för dramatik arbetar för att synliggöra manusförfattare och stärka deras yrkesmöjligheter. Ett samtal om manusförfattarnas roll är viktigt för att lyfta deras betydelse och förhoppningsvis påverka svensk films framtid, säger Kajsa Ljusegren, regionalförmedlare på Centrum för dramatik
Medverkande: Andrea Östlund, regissör och långfilmskonsulent, Svenska Filminstitutet; Sofie Palage, produktionschef och producent, Warner Bros; Dragan Mitic, manusförfattare och huvudlärare Yrgo; Marietta von Hausswolff von Baumgarten, manusförfattare.
Moderator: Gunnar Eriksson, Film & TV Lindholmen
I samarbete med: Lindholmen Science Park och Centrum för dramatik