Hoppa till huvudinnehåll

Gabriela Pichlers komedi får öppna årets filmfestival

tisdag, januari 9, 2018

Med sin senaste produktion "Amatörer" får den göteborgsbaserade regissören Gabriela Pichler öppna årets upplaga av Göteborgs Filmfestival. Filmen är en av de produktioner som har fått stöd av Lindholmens Film & TV verksamhet.

Gabriela har tidigare fått mycket uppmärksamhet för sin långsfilmsdebut Äta sova dö som både 2012 belönades med tre Guldbaggar och året efter utsågs till Sveriges Oscarsbidrag.

I den nya dramakomedin Amatörerna samarbetar hon med manusförfattaren Jonas Hassen Khemiri. 

 "Amatörer" är en berättelse om den krisdrabbade kommunen Lafors som tar ungdomar till hjälp för att ta fram reklamfilmer om hemorten i syfte att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. Filmen lyfter frågan om vem som har makten och tolkningsföreträde över bilden, något som knyter an till filmfestivalens tema nationalism. 

- Titeln är en hyllning till alla amatörer, filmare och andra, som går emot konventionerna. Ibland behövs det, säger Gabriela i intervjun i GP som går att läsa här  

Förutom att få det prestigefulla uppdraget att inleda Göteborg Filmfestival har filmen också nominerats för priset Dragon Award Best Nordic Film, en tävling som under filmfestivalen utser årets bästa nordiska film.

För de som inte har möjlighet att medverka vid visningen på filmfestivalen kommer filmen även att sändas på ett trettiotal biografer runt om i regionen.

Filmen är en av de produktioner som tidigare blivit utvald för finansieringsstöd av Lindholmen Film & TV, och i produktionen är i stort sett hela teamet hemmahörande i Göteborg och övriga Västra Götaland. Läs mer om vår projektfinansiering

Producent för långfilmen är Anna-Maria Kantarius, Garagefilm är produktionsbolag och fotograf Johan Lundborg.