Hoppa till huvudinnehåll

Följ arbetet bakom ungdomsfilmen "Lite mer än en kram"

måndag, april 17, 2023

Trettonårige Manne bor i en liten stad på den svenska landsbygden. Hans föräldrar har nyligen skilt sig och Manne har flyttat till lägenhet med pappa och sin två år äldre syster Moa. I slutet av sommarlovet flyttar Amanda och hennes mamma in i Mannes gamla hus, och när de två möts är kemin odiskutabel. Men Amanda ska börja nian ihop med Moa och Manne ska bara börja sjuan; två årskurser är en ocean av tid omöjlig att korsa. 
Det är synopsis för filmen "Lite mer än en kram". Vi träffade Christian Zetterberg och Liselotte Persson och frågade om det pågående arbetet med filmen. 

två personer framför en pressvägg

Vad har ni som kreatörer och producenter för bakgrund?

Med fokus på barn- och ungdomsfilm har vi tidigare gjort ett flertal kortfilmer, reklam och informationsfilmer. Bland produktionerna kan nämnas kortfilmerna Vidare (2020) och The Birthday (2020) i samproduktion med Film i Väst, samt Skoldiscot (2018) som visats på SVT Barn och flera av världens ledande filmfestivaler inriktade på en ung publik. Senaste projektet, Shower Boys (2021) distribueras av Folkets bio, har sålts till Canal+ och tilldelades European Children’s Film Association (ECFA) för bästa europeiska kortfilm för barn.

Hur föddes idén till projektet och vad gjorde att ni föll för just den här berättelsen?

När Christian arbetade som fritidspedagog hittades boken "Lite mer än en kram" alltid på konstiga platser: gömd under soffkuddar eller bakom toalettstolar. Alla ville läsa den, men ingen ville visa det. När han själv läste den förstod han varför. Eftertänksamma och ödmjuka berättelser om sex och kärlek i en ung ålder, särskilt ur en killes perspektiv, är sällsynta. När jag läste boken förstod jag precis vad Christian menade och det stod ganska självklart att detta skulle bli vår långfilmsdebut. Christian kontaktade Mårten Melin, som är författare för "Lite mer än en kram", och vi fick rättigheterna. 

Idag är boken slutsåld, sönderläst och bland de mest stulna böckerna från hyllorna i svenska bibliotek, hyllad för sin gestaltning av pirret i att vara ung, kär och kåt. Vi vill att denna berättelse inte bara ska nå läsarna, utan även de som föredrar att se på film, så att så många som möjligt får ta del av Mannes och Amandas upplevelser och bredda sin uppfattning av hur de första sexuella erfarenheterna kan se ut.

personer som sitter i ring och läser manuspapper

Hur arbetar ni som bolag, har ni exempelvis flera projekt igång samtidigt och vad är målet/visionen med bolaget långsiktigt?

Vi har tidigare jobbat med få projekt åt gången men valt nyligen att expandera bolaget och börjat utveckla flera projekt parallellt och ha en mer långsiktig pipeline. Vi gör även reklam, informationsfilm och frilansuppdrag inom filmpedagogik och fotografering vid sidan av vårt eget skapande. Vi är i uppstart av ett nytt kontor i Göteborg och kommer framöver jobba för att växa som bolag. Målet är att skapa träffsäkra berättelser för den unga publiken och bli ett ledande bolag för svensk barn- och ungdomsfilm. 

Vad har varit de största lärdomarna under arbetsprocessen hittills?

Krypa innan vi springer. Se till att stå på en trygg grund, vilket gör arbetet tydligare och lättare. Att sett till att alla alltid delar samma vision och har samma mål. 

Om det finns, beskriv en utmaning för projektet som ni har överkommit under processen?

Vi har stött många utmaningar under vår process, med tanke på att vi gör en långfilm för första gången, och det har lett till många bakläxor. Men vi har också vunnit på att våga testa nya ideer och inte ge sig. När vi började söka stöd för "Lite mer än en kram", fick vi många nej. Allt från att vi inte har någon dramatisk kurva till att detta måste utvecklas, vilket såklart är självklart när vi hade precis startat projekt och bara hade ett kort synopsis. 

Andra tyckte att vi var för gröna, samtidigt som vi har flera lyckade kortfilmsproduktioner bakom oss och för att utvecklas behöver man ta nya steg. Vi har då haft turen att få hjälp från folk som har sett potential i projektet. Vi tar vårt arbete på största allvar och ser på filmbranschen med något fräscha ögon. Vi är inte invaggade på hur det ska gå till, eller hur det alltid gått till. Därmed kan man se problem som finns, och försöka hitta en annan väg eller lösning. Allt är görbart och ett problem kan alltid lösas genom att kolla från olika vinklar, istället för en och samma.

Vi är glada för att "Lite mer än en kram" har beviljats innovationsstöd av Film & TV Lindholmen två gånger: omgång 1/2022 och omgång 1/2023. 

Hur ser arbetet ut den kommande tiden?

Vi kommer fortsätta utveckla "Lite mer än en krams" manus och se över olika distributionsmöjligheter. Vi förbereder oss också inför att söka produktionsmedel för inspelningen som kommer ske under sommaren 2024. 

När kommer filmen att möta sin publik?

Målet är premiär under våren 2025. 

OM FILMEN:
 
Projektets namn: Lite mer än en kram 
Manusförfattare: Alexe Landgren 
Regissör/ regissörer: Christian Zetterberg
Produktionsbolag: Gråklippan HB 
Producent/ producenter: Liselotte Persson 

bokomslag

Synopsis "Lite mer än en kram"

Trettonårige Manne bor i en liten stad på den svenska landsbygden. Hans föräldrar har nyligen skilt sig och Manne har flyttat till lägenhet med pappa och sin två år äldre syster Moa. I slutet av sommarlovet flyttar Amanda och hennes mamma in i Mannes gamla hus, och när de två möts är kemin odiskutabel. 
 
Men Amanda ska börja nian ihop med Moa och Manne ska bara börja sjuan; två årskurser är en ocean av tid omöjlig att korsa. Trots det dras Manne och Amanda till varandra och tillsammans gör de sina första försiktigt utforskande erfarenheter i närhet och sex – i allra största hemlighet. 
 
Manne slits mellan sina nya känslor för Amanda, som ingen får veta nåt om, och sitt gamla liv med kompisarna Alvin och Aysa. Att Aysa dessutom verkar vara kär i honom medan Alvin är kär i henne komplicerar saker ytterligare. Lögnerna gnager på vänskapen. 
Allt får ett abrupt slut när Moa kommer på Amanda i Mannes rum under en övernattning. Och än värre blir det när Alvin råkar avslöja för klasskompisarna vad Manne och Amanda har haft för sig. Manne berättar äntligen ärligt för Amanda att han faktiskt inte bara vill hångla med henne – han är kär i henne. Men hon kan ändå inte erkänna att hon också är kär i honom och Manne inser att han måste släppa henne och gå vidare ensam.

 

Foto: Rabén & Sjögren