Forskaren Tyrone Martinsson, filmaren Gorki Glaser-Müller och Glaciologen Erik Mannerfelt är just hemkomna från en expedition på Svalbard där de filmat i VR för att utforska hur man med hjälp av visuella verktyg kan förstärka skildringen av klimatförändringar i projektet Expanderad Refotografi.
Expeditionen har 3D-skannat och filmat i 360° och 180° ett område på Svalbard för att sedan användas för att skapa en visuell upplevelse som påvisar klimatförändringarna genom VR, 3D-modeller och storytelling. En central del i projektet är att utforska hur man kan arbeta med dessa verktyg för att ge nya perspektiv och nya upplevelser av dels forskning som handlar om klimatförändringar och dels innovativ visuell storytelling. Kort och gott utforskas hur immersivt berättande kan öka engagemanget mot klimatkrisen. Här möts tvärdisciplinär forskning och innovativ visuell storytelling.
Berätta, vad är målet med projektet?
– Vårt syfte är att förmedla klimatförändringar på andra sätt än vad som normalt används inom vetenskapen. Vi använder oss av en metod som oftast används i visuella produktioner för konst och publika upplevelser men som vi vill utforska möjligheten för att integreras med vetenskapliga fakta och forskarens arbete i fält för berättelsen om sambandet mellan människans exploatering av planeten och klimatförändringar, menar Tyrone Martinsson, Professor, HDK-Valand, Göteborgs universitet.