Ansökningsguide

Har du frågor om innovationsstödet? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.
Som en del av Göteborgs Stads filmsatsning stöttar Film&TV Lindholmen innovativa projekt under utveckling inom film, TV och rörlig bild. Innovationsstödet tilldelas projekt som har ett publikt mål och en tydlig koppling till Göteborg. Det övergripande målet med stödet är långsiktig tillväxt i hela den regionala
film- och tv-branschen genom starkare producenter och idéskapare.
Film&TV Lindholmen utlyser två ansökningsomgångar per år (en omgång på våren, en omgång på hösten) för utvecklingsstöd till innovativa aktörer inom rörlig bild.
Ansökningsperioder 2025
1. VÅRENS OMGÅNG
Ansökan öppnar: 5 mars
Ansökan stänger: 2 april
2. HÖSTENS OMGÅNG
Ansökan öppnar: 3 september
Ansökan stänger: 1 oktober
Stödformen vänder sig huvudsakligen till etablerade, yrkesverksamma aktörer, kapabla att utveckla och genomföra professionella projekt inom film, TV och rörlig bild. Stödet är tillvänt enskilda kreatörer, kreativa team, produktionsbolag eller enskilda producenter.
Producent är inget krav, men vår rekommendation är att knyta lämplig kompetens och erfarenhet till processens varje beståndsdel.
Det är inte möjligt att söka medel om du är studerande, till exempel vid en konstnärlig utbildning.
Film&TV Lindholmens innovationsstöd är ett så kallat projektbaserat mjukt stöd, det vill säga att återbetalning inte krävs oavsett om projekten realiseras eller ej.
Finansiering kräver en juridisk person eller organisation/enskild firma med F-skattsedel som huvudman. En juridisk person kan vara en ideell eller ekonomisk förening, stiftelse eller bolag. Projekt som saknar juridisk person har möjlighet att söka genom annan huvudman.
Finansiering kan inte beviljas till:
• Produktion av film- och TV, d.v.s. inspelning, postproduktion, etc. Dock kan finansiering beviljas till inspelning av en pilot under utvecklingsfasen
• Projekt som bedrivs inom någon form av utbildning/fortbildning eller konferenser
• Projekt där sökande är studerande, till exempel vid en konstnärlig utbildning
• Efterhandsstöd eller för att täcka förlust
Film&TV Lindholmen delar ut innovationsstöd till ett totalt belopp om 2 miljoner kronor per år, fördelat på mellan 20-30 olika projekt.
Film&TV Lindholmen beviljar stöd till 5-10 utvecklingsprojekt per sökomgång.
Beloppsnivåerna varierar mellan 50 000 – 250 000 kr per projekt.
Det går bra att kontakta oss i förväg för att ställa frågor om stödformen och att diskutera en eventuell ansökan och projektets innovativa potential. Kontakta Gunnar Eriksson, Programansvarig för Film&TV Lindholmen.
E-post: gunnar.eriksson@lindholmen.se
Innovationsstödet kan sökas flera gånger, oavsett om projektet tidigare beviljats stöd eller mottagit ett avslag.
I ansökan ombeds sökande att definiera syftet med innovationsstödet, samt vad sökande anser är innovativt med processen. På så vis identifieras projektets behov både för sökande och bedömningsgruppen.
Film&TV Lindholmen fokuserar på projekt som stärker den lokala branschen, kort- som långsiktigt, och därmed främjar tillväxten av etablerade aktörer inom Göteborg. Vi ser positivt på processer och konstellationer, där samverkan möjliggörs mellan etablerade och mindre etablerade aktörer, såsom samarbeten mellan producenter och kreatörer. Syftet med detta är att främja en återväxt inom de lokala branscherna för rörlig bild.
Sökande aktörer som tydligt visar på långsiktigt engagemang för utveckling av den lokala branschen skall premieras och Film & TV Lindholmen skall kontinuerligt föra samtal om vad detta kan innebära.
Projekt som endast är lokalt förankrat genom produktion eller post-produktion är inte berättigat att söka medel, utan varje sökande aktör skall kunna motivera hur projektet under utvecklingsfasen tydligt stärker den lokala branschen.
Från 2025 upphör de tidigare ansökningsstegen (Steg X, 1, 2, 3) att gälla, och istället ombeds sökande att i ansökningsformuläret kryssa i olika kategorier för vilken typ av innovation som sökande ämnar söka utvecklingsstöd för.
Om du till exempel söker innovationsstöd för en innovativ innehållsprocess kryssar du i rutan för ”Innehåll”. Om du söker stöd för att utforska ett innovativt målgruppsarbete kryssar du i rutan för ”Målgrupp”. Om du vill utveckla projektets finansieringsstrategi kryssar du följaktligen i rutan för ”Finansiering”, osv.
Om du söker innovationsstöd för både innehållsutveckling och målgruppsarbete går det bra att kryssa i flera kategorier i samma ansökan.
Notera att de olika kategorierna endast utgör ett underlag, med förslag på områden där Film&TV Lindholmen ser en potential att arbeta innovativt idag. Det står den sökande fritt att undersöka andra innovativa vägar för sitt projekt. Då kryssar du i rutan för ”Annat”, och beskriver vad som är innovativt i din process.
· Målgruppsarbete & marknadsföring: utforskar hur ett strategiskt målgruppsarbete kan stärka projektets potential att nå sin publik
· Alternativa finansieringsmodeller: undersöker nya vägar för finansiering som går bortom traditionella strukturer och öppnar upp för diversifierade intäktskällor
· Experimentella berättarformat: utforskar och testar nya sätt att berätta historier bortom redan etablerade strukturer
· Hållbar utveckling: implementerar och testar metoder som bidrar till en miljövänligare och mer hållbar bransch inom rörlig bild
· Distributionsinnovation: utmanar och utvecklar nya distributionskanaler och visningsytor för att möta förändrade konsumtionsmönster hos publiken
· Tillämpning av AI: undersöker hur artificiell intelligens kan användas för att utveckla kreativa och tekniska arbetsflöden och processer
För projekt av mindre storlek: max 100 000 kr. För större projekt: max 200 000 kr.
Notera att Film&TV Lindholmen ibland beviljar ett lägre belopp än det sökta.
Innovationsstöd kan beviljas med högst 500 000 kr per projekt. Av ansökan skall det framgå hur den totala utvecklingsbudgeten ser ut, vilka egeninsatser som gjorts och planeras, samt vilka andra finansiärer som är bekräftade eller tilltänkta. Kontaktperson till respektive finansiär skall anges och Film&TV Lindholmen skall ha rätt att kontakta vederbörande angående det aktuella projektet. Film&TV Lindholmen finansierar aldrig mer än 50% av total utvecklingsbudget.
Det är möjligt att söka stödet flera gånger, oavsett om en ansökan möter avslag eller bifall.
Ansökan skickas in via ansökningsformulär som öppnas under den angivna ansökningsperioden via www.researchweb.org/is/lindholmen.
För att skapa och skicka in din ansökan behöver du som sökande skapa ett användarkonto via sökportalens hemsida.
Vi rekommenderar sökande att förbereda och skicka in ansökan i god tid före angiven deadline. Ansökningar som skickas in efter angiven deadline behandlas inte. Vi rekommenderar sökande att använda PDF-format så långt som möjligt. Ansökan kan göras på svenska eller engelska. Var medveten om att samtliga handlingar som ni skickar in i en ansökan kommer att bli allmänna handlingar. Tänk därför extra på vad ni inkluderar i text och bilagor så att dessa inte innehåller företagshemligheter.
I en ansökan ska följande frågor kunna besvaras:
• Syfte med ansökan: beskriv varför ett eventuellt stöd från Film&TV Lindholmen är relevant för projektet
• Innovationsfokus: beskriv vad som är nyskapande/innovativt med projektet
• Lokalt bidrag: beskriv hur projektet främjar branschutveckling i Göteborg
• Projektbeskrivning på max 10 000 tecken som beskriver projektet i sin helhet
• Plan för utveckling: beskriv hur sökande strategiskt tänker gå till väga i den kommande utvecklingsprocessen (Se mer information längre ned)
• Utvecklingsbudget, samt finansieringsplan kopplad till utvecklingsbudgeten
• Arbetsmaterial: T.ex. förstudier, moodboard, storyboard, pilot, proof of concept, synopsis, manus eller motsvarande (Ej ett krav)
• CV på sökande upphovspersoner, samt andra nyckelpersoner (Ej ett krav)
• Distributionsplan: Beskriv hur projektet är tänkt att visas för sin målgrupp (Ej ett krav)
Det står den sökande fritt att undersöka valfria innovationsvägar för sitt projekt. Kryssa antingen i någon av de föreslagna innovationskategorierna i början av ansökningsformuläret. Om du vill söka andra innovativa väger än de redan föreslagna områden, kryssar du i rutan för ”Annat”, och beskriver vad du vill innovera med din process.
Stödet syftar till att främja teknologiska lösningar och arbetsmetoder som utmanar branschens traditionella strukturer och skapar nya möjligheter för bland annat kreativt berättande, effektivare processer och ett ökat publikengagemang. Under åren har teknikstöd beviljats till projekt som utforskar och integrerar AI (Artificiell intelligens), VFX (Visual Effects), VP (Virtual Production) och XR (samlingsnamn för AR, VR, MR och andra medier), samt nya immersiva upplevelser och olika automatiserade arbetsflöden. Vi välkomnar alla typer av tekniskt innovativa lösningar och processer.
Innovativ innehållsutveckling möjliggör att skapa berättelser som tänjer på gränserna för traditionella teman och narrativ, från utforskning av icke-linjära berättarstrukturer, till integrering av samhällsrelevanta teman och diversifierade perspektiv, liksom användning av transmedia och gränsöverskridande storytelling för att bygga omfattande berättelsevärldar mellan flera plattformar.
Till skillnad från etablerade format som kortfilm, långfilm och redan erkända TV-serie-strukturer finns idag, med den digitala teknikens framväxt, en potential att utveckla och berätta historier med en annan längd och form än de redan vedertagna. Genom digitala plattformar och sociala mediers inverkan på produktion och konsumtion av rörlig bild finns för kreatörerna en möjlighet att utforska format som ligger i linje med samtiden, inte minst för den yngre generationens mediekonsumenter.
Traditionella affärsstrukturer har länge dominerat film- och TV-branschen, men nya finansieringsmetoder och affärsmodeller kan ge producenter och kreatörer möjlighet att experimentera med friare arbetsprocesser och skapa innehåll som utmanar etablerade normer och system. Med nya metoder och strategier kan aktörer inom rörlig bild minska beroendet av traditionella intäktsströmmar. Det kan ske genom communitybaserade finansieringsmodeller för att interagera med och engagera publiken direkt, eller genom att utforska alternativa intäktskällor som prenumerationstjänster, licensiering och varumärkessamarbeten. Ett annat
sätt är utveckling av hybridmodeller som kombinerar privata och offentliga resurser.
Att förstå, engagera och nå publiken på nya sätt är centralt i en digitaliserad värld, till exempel med hjälp av djupgående research och målgruppsanalyser med hjälp av AI och big data för att identifiera och segmentera sin publik. Liksom innovativa strategier för publikdeltagande, från interaktiva element och användarkreerat innehåll, till fokus på digitala plattformar och sociala medier för kortformat och direkt publikinteraktion, initiativ som kan integreras för att möta specifika publikbehov, som mobilanpassade berättelser eller immersiva format inom XR.
Marknadsföring har blivit lika essentiellt som själva skapandet av berättelsen, särskilt i en tid när publiken dagligen förses med oändligt många alternativ av information och berättelser att välja mellan. Innovativ marknadsföring handlar inte bara om att nå målgruppen utan också om att engagera den, skapa en stark koppling till projektet och bygga lojalitet, följt av teknisk anpassning och en förmåga att nå publiken där den befinner sig – fysiskt som digitalt, från metaverse-integration till virtuella premiärer.
Transmedia ger möjligheten att skapa djupare och mer interaktiva berättelser där publiken aktivt deltar och utforskar innehållet över flera plattformar. Genom att kombinera film, TV, digitala medier och interaktiva upplevelser kan projekt nå nya målgrupper och förstärka berättelsens påverkan. Med stöd kan vi skapa unika transmediaprojekt som driver branschen framåt och utvecklar framtidens berättande.
Den digitala eran har förändrat hur berättelser distribueras och konsumeras, med en potential att undersöka nya/alternativa visningsytor och vägar till publiken där den idag konsumerar rörlig bild. Från utveckling av distributionsmodeller – via digitala kanaler, sociala medier, spelplattformar eller genom interaktiva appar, till utforskning av direkt-till-konsument-modeller för oberoende filmskapare och kreatörer. Liksom experiment med live-evenemang, streamade premiärer eller hybridmodeller för visningar.
Hållbarhet har blivit en central fråga för film & TV-branschen, inte bara som en etisk och miljömässig nödvändighet utan även som en strategisk möjlighet. Genom att införa gröna lösningar i processens näringskedja har branschen stor potential att leda vägen, minska sitt klimatavtryck, och skapa innehåll som inspirerar till en positiv förändring i samhället. Det kan till exempel implementeras genom minskad resursanvändning och effektivt resursutnyttjande, cirkulära processer, miljövänliga transportlösningar, gröna inspelningar och digitala arbetsflöden. Prio av hållbarhet är inte bara en ansvarsfull handling, utan skapar även
konkurrensfördelar och stärker branschens trovärdighet.
Inkomna projektansökningar behandlas av en bedömningsgrupp, bestående av programansvarige för Film&TV Lindholmen, i samarbete med en referensgrupp, som sammanställer en rekommendation till Göteborgs stad Kulturförvaltningen som fattar formellt beslut.
Bedömningsgruppen gör bedömning utefter följande kriterier:
• Projektets innovationshöjd
• Ansökande företags långsiktiga konkurrenskraft och bidrag till lokal och regional utveckling
• Ansökande företags/konstellations bedömda möjligheter att kunna finansiera produktion/förverkligande av idén
• Projektets affärspotential, nationellt och internationellt
• Projektets transmediala aspekter
• Projektets bedömda påverkan på branschen
Val av projekt görs utifrån en helhetsbedömning, och den sökande skall göras medveten om att en motivering till avslag inte alltid kommer att vara komplett och att Film&TV Lindholmen inte kan ge sökande information om konkurrerande projekt.
Då Film&TV Lindholmen mottar ett stort antal ansökningar till varje ansökningsomgång har vi inte möjlighet att ge direkt feedback på varje avslag. Däremot har du som sökande möjlighet att kontakta Film&TV Lindholmen efter ansökningsomgången för enskild input på ansökan.
Motiveringar som skickas ut vid avslag skall i möjligaste mån hänvisa till de riktlinjer som angivits vid ansökningstillfället.
Den sökande aktör som har beviljats innovationsstöd för film och rörlig bild skall:
• Meddela Film&TV Lindholmen omedelbart om ett projekt skjuts upp eller avsevärt förändras
• I all kommunikation kring projektet ange att Film&TV Lindholmen är finansiär, enligt Lindholmen Science Parks instruktioner. Film&TV Lindholmen skall nämnas i likvärdig omfattning och ordning som andra stödgivare i projektet
• Redovisa muntligt sitt arbete med projektet genom seminarium/föreläsning till det lokala näringslivet om Film&TV Lindholmen så önskar
• Kommunicera till Göteborgs stad Kulturförvaltningen när och var eventuella publika aktiviteter äger rum
• Delredovisa beviljat stöd minst en gång årligen – slutredovisning skall ske senast två månader efter projektets avslut. Redovisning av beviljade medel sker via sökportalen i Research Web
• Anlita en auktoriserad eller godkänd revisor vid slutredovisning om stödet överstiger 300 000 kr
När ett projekt beviljas finansiering åligger det sökande att redovisa hur stödet har använts i arbetet, kopplat till den utvecklingsplan och budget som angavs i samband med ansökan. Redovisning sker via sökportalen i Research Web, senast sju månader efter att projektet beviljades finansiering.
I samband med att du skickar in din projektansökan behandlar Lindholmen Science Park AB personuppgifter om dig i form av dina inlämnade uppgifter.
Dina personuppgifter behandlas för att vi ska kunna hantera din ansökan och därefter utvärdera och bedöma om projektet skall beviljas innovationsstöd. För att kunna utvärdera din ansökan delas dina inskickade uppgifter med Film&TV Lindholmens bedömningsgrupp som definieras ovan.
Uppgifterna i ansökan behandlas så länge vi har några avtalsenliga rättigheter och skyldigheter kopplade till avtalen, så länge finansieringsorganisationen kräver det och så länge det finns några juridiska skyldigheter som vi omfattas av.
Mer information om hur dina uppgifter behandlas finns att läsa i vår integritetspolicy.
För mer info om Film&TV Lindholmen, vänligen kontakta Gunnar Eriksson, Programansvarig för Film&TV Lindholmen, via e-post:
Ta gärna kontakt med oss inför en ansökan och läs även vår Innovationsguide här. Besök även vår hemsida för mer info: https://film.lindholmen.se