Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Projekt inom film och TV under utveckling

Totalt har 25 projekt godkänts för den finansieringsform för innovativa utvecklingsprojekt inom film, TV och rörlig bild som etablerats av Lindholmen Science Park som en del av Göteborgs Stads filmsatsning.

Läs mer om vilka projekt som kan söka finansiering och hur processen går till 

Finansierade projekt

Under 2014 och 2015 har följande projekt godkänts av Göteborgs Stads Kulturnämnd med nedanstående motiveringar.

Läs hela Media Arenas rekommendation:

Göteborgs Stad Kultur, 1224/15, 2015-06-22
Göteborgs Stad Kultur, 0298/16, 2015-03-11
Göteborgs Stad Kultur,1506/14, 2014-10-08
Göteborgs Stad Kultur, 1054/14, 2014-06-25

7 Days
Projektet 7 Days representerar ett nytt internationellt samarbete på hög nivå. Projektet bidrar till att utveckla ett arbetssätt när det gäller manusutveckling som är nytt för Sverige, som innebär en positiv utveckling av kompetens inom området manus i Göteborg och som utgör stärkta möjligheter för konstnärligt utövande i stort. Det är referensgruppens bedömning att ett stöd till projektet även skulle bidra till ökat samarbete mellan lokalt aktiva bolag som tidigare ännu inte hittat en form för samverkan.

Kärlekens aska
Produktionsbolaget Cinenic söker stöd för att utveckla en originalhistoria av Lena Koppel genom provinspelning av två scener. Det är referensgruppens bedömning att ett stöd till projektet skulle innebära ett bidrag till ett lokalt baserat produktionsbolag med höga ambitioner och ett tydligt fokus på att utveckla ett eget arbetssätt och starka team varför bifall föreslås.

Hairy Gold  
Meindbender Animation Studio AB har sedan 2006 byggt upp ett prisbelönt företag med expertis inom området animation. Med projektet Hairy Gold vill man utveckla bolagets unika konstnärliga uttryck och skapa en kortfilm som kan få internationell spridning och generera nya kontakter. Meindbender Animation Studio AB arbetar inom ett växande fält med stor utvecklingspotential.

Det är referensgruppens bedömning att ett stöd till projektet skulle fungera som grundplåt för ett vidare arbete med ett spännande projekt och samtidigt vara ett bidrag till ett innovativt bolag som har kraft att locka ytterligare spetskompetens inom animationsfältet till Göteborg.

Numenera Strand Med Numenera Strand har produktionsbolaget Valdes/Eriksdotter utvecklat både sitt  företag och en finansieringsmodell som är relativt ny för Sverige. Steg för steg har  bolaget utvecklat, finansierat och producerat en kortfilm som tar sitt avstamp i rollspelet  Numenera och som kan få en fortsättning i form av webbserie.

Produktionsbolaget söker stöd för arbetet med en pilot som ska bryta ny mark, undersöka en outforskad subgenre och rikta sig mot hittills relativt obearbetad  målgrupp.   Såväl vad gäller arbetssätt som konstnärligt resultat är det referensgruppens bedömning  att Valdes/Eriksdotter lyckas väl med sitt innovativa arbetssätt. Ett stöd till projektet  skulle innebära att de kan tillföra staden kompetens när det gäller otraditionella  finansieringsmetoder och internationell samverkan, varför bifall föreslås.

Viking Destiny
Med Viking Destiny vill produktionsbolaget Common Ground Pictures skapa en genrefilm för den internationella marknaden. I detta skede ansöker man om stöd för att utveckla manus och möjligheter till internationella partnerskap. Inspelningen planeras med utgångspunkt i det stora utbud som Göteborg erbjuder av miljöer, från skog till hav, och effektiviseras av produktionsbolagets goda kontakter med bland andra lokala vikingasällskap.

Historien låter det traditionella vikinga-temat möta en stark kvinnlig huvudkaraktär och det är referensgruppens bedömning att ett stöd till projektet kan bidra till att lansera både filmen och lokala inspelningsmiljöer för en internationell publik.

FilmHUB
Postproduktionsbolaget Filmgate har sedan 2006 etablerat sig som ett av de mest respekterade specialeffektsbolagen i Sverige. Filmgate har identifierat hur den konstnärliga process som är basen i deras verksamhet, ofta påverkas av tekniska problem, framförallt när det gäller den praktiska hanteringen av de stora datafiler som är basen för arbetet. Med projektet FilmHUB vill de därför utveckla en mjukvarulösning som kan bidra till att effektivisera arbetsprocesserna för alla specialeffektsbolag som arbetar med, och är beroende av, snabba och säkra överföringar av stora mediefiler.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle bidra till stora effektiviseringsmöjligheter i produktionsprocessen och en framtida ny affärsmöjlighet som kan komma lokala filmproducenter och filmkonstnärer till godo.

Indian Road
Med projektet Indian Road vill produktionsbolaget Fundamentfilm samarbeta med regissören och manusförfattaren Emiliano Goessens för att utveckla hans originalmanus till en färdig film. Indian Road är en svensk skräckfilm, på spanska, för en internationell publik. Fundamentfilm söker stöd för färdigställande av manuset och översättningsarbete, med sikte på att detta arbete kan ligga till grund för full finansiering av projektet.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet kan bidra till utvecklingen av en genrefilm med stor internationell potential.

Trollungen
GötaFilm har sedan våren 2014 arbetat med utvecklingen av projektet Trollungen som är en originalhistoria skapad av regissören och manusförfattaren Martin Sjögren
i nära samarbete med manusförfattaren Sara Wadell. Projektet har fått ett utvecklingsstöd via Lindholmen Science Park tidigare (omgång 1, 2014). Med denna nya ansökan visar man tydligt på hur detta stöd bidragit till att stärka projektet, framförallt i utvecklingen av manuset, men också vilka viktiga delar som man vill arbeta vidare med på ett innovativt sätt.
Den process som Götafilm, i samarbete med specialeffektsföretaget Gothenburg Propmakers, ansöker om stöd för i denna omgång handlar om att utveckla ett unikt arbetssätt för att forma historien, finslipa de kreativa och konstnärliga delarna och samtidigt effektivisera den planerade produktionen. Resultatet planeras bli en tv-serie för barn i totalt 18 avsnitt, med möjlighet till även en tredelad filmversion.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle stärka möjligheter till ett utvecklat samarbete mellan två kreativa bolag, samt bidra till att realisera en satsning som skulle ha betydande, såväl ekonomiska som konstnärliga, positiva effekter för den lokala filmbranschen.

Syns du inte så finns du inte
Syns du inte så finns du inte är ett dokumentärfilmsprojekt som utforskar hur tekniken bidragit till, och fortsätter att påverka, hur olika människor synliggörs på bild och i film. Regissören och filmfotografen Johan Lundborg, arbetar med ambitionen att skapa en film om kamerans makt och faran i att förlita sig på tekniken som sann och objektiv. Han tar sin utgångspunkt bland annat i det begrepp och referensvärde som i den digitala filmvärlden kallas ”caucasian skin”, vit hudton, och hur den norm det skapat bidragit till att osynliggöra människor som faller utanför denna ram.

Johan Lundborg söker stöd för att vidareutveckla sin grundidé och arbeta fram en pilot för filmen. Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle bidra till att realisera en film som angriper ett hittills outforskat ämne på ett intressant och tankeväckande sätt.

The Global Generation
Dokumentärfilmsprojektet The Global Generation följer unga medieaktivister över hela världen. Utrustade med smartphones rapporterar de kring de ämnen och de historier som traditionella media inte har vilja eller resurser att bevaka. Från sina gator och sin vardag når de en global publik. Via ett antal individer och deras enskilda strävan, vill The Global Generation skildra ett internationellt skeende och en hel värld i förändring. Vilda Bomben är ett lokalt baserat dokumentärfilmsbolag som i sin produktion fokuserat på att möta verkliga människor och med filmen som verktyg göra deras liv och gärningar tillgängliga för en bred publik.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle bidra till både ett intressant projekt med internationell potential, och en vidareutveckling av Vilda Bomben som företag och förebild inom dokumentärfilmsgenren.

Remote Editing
Arbetet med att klippa en normal långfilm innebär att omkring 10 000 filer och stora mängder data ska hanteras. Hittills har detta inneburit såväl geografiska begränsningar som stora tekniska utmaningar för klipparen - den yrkesperson som egentligen borde kunna fokusera på det konstnärliga arbetet med att klippa en film. Med projektet Remote Editing vill Waldman Media AB och Jumpcut AB samarbeta för att vidareutveckla den mjukvara de tagit fram för att skapa ett säkert och effektivt sätt för att möjliggöra distansarbete för filmklippare.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle bidra till att skapa bättre förutsättningar för det konstnärliga arbetet med att klippa film, samtidigt som det stärker ett lokalt samarbete med stor utvecklingspotential.

Exfrun

Det Göteborgsbaserade produktionsbolaget Kjellson & Wik AB grundades 2013 av producent Marie Kjellson och regissör Katja Wik. Bolaget fokuserar på produktion av oberoende filmer av författare och regissörer med en ny och originell utblick. Långfilmen Exfrun skrivs av Katja Wik i samarbete med Marie Kjellson och är en tematisk film om svårigheten med att se sitt eget ansvar i en relation som inte fungerar. Kjellson & Wik AB har sökt finansiering för att utveckla projektet vidare genom en arbetsmetod som kombinerar casting, provfilmning och manusutveckling.

Det är referensgruppens bedömning att projektet kan bidra till att utveckla såväl ett kvalitativt slutresultat som ett innovativt arbetssätt, samtidigt som det stärker ett lokalt förankrat filmproduktionsbolag med utvecklingspotential, varför stöd föreslås.

Gothenburg Kids

Med projektet Gothenburg Kids vill producent Frida Hallberg och regissör Emiliano Goessens ta avstamp i boken Gängmedlem – en annan del av Sverige av Geir Stakset och Niklas Malmborg, för att skildra historien och personerna bakom den organiserade brottslighet som kommit att dominera både nyhetsflöde och samhällsdebatt under senare år. Målet är att skapa karaktärsdriven berättelse som går på djupet, utan att popularisera eller glorifiera någon del av verkligheten. Resultatet planeras bli en tv-serie i tre delar för en internationell publik och GötaFilm AB söker finansiering för vidare research och intervjuer med de inblandade, samt en manusutvecklingsprocess där tre manusförfattare arbetar tillsammans med Emiliano Goessens. 

Projektet har en geografisk och mänsklig förankring som skiljer sig från de flesta andra historier av liknande karaktär och det bidrar till att bredda utbudet av berättelser som skildrar alla delar av samhället, varför referensgruppen föreslår ett bifall.

The Götheborg

Common Ground Pictures är ett bolag som drivs av viljan att utveckla Göteborg till en plats där internationella projekt kan födas, utvecklas och förverkligas. The Götheborg är ett projekt som helt följdriktigt siktar mot en mycket omfattande budget, med flera internationella samproducenter och ett slutresultat som får ett stort genomslag. Med The Götheborg vill Common Ground Pictures skapa en internationell äventyrsfilm baserad på ostindiefararen Götheborgs verkliga, historiska rutt, men med en ny infallsvinkel på dess slutliga öde.
Bolaget söker finansiering för att färdigställa ett manus som kan presenteras för internationella samproducenter.

Ambitionsnivån är hög, men det är referensgruppens bedömning att ett stöd till projektet skulle möjliggöra en positiv utveckling inte enbart för projektet, utan även för branschen i stort, varför bifall föreslås.

Göborg Mon Amour

Tillsammans med Sofia Aspeheim (producent), Pontus Eriksson (manus) och Jon Aspeheim (visual effects), söker Isak Bodin Alfredsson finansiering för vidareutveckling av manuset till Göborg Mon Amour. Det relativt unga teamet bakom projektet har hunnit skaffa sig erfarenheter inom sina respektive områden, bland annat genom arbete på etablerade filmproduktionsbolaget Plattform Produktion. Nu vill de utvecklas vidare tillsammans och nå en publik med en vardagsnära, sci-fi-film i postapokalyptisk Göteborgsmiljö.

Projektet kombinerar traditionellt drama med ett effektfullt utnyttjande av visuella effekter och det är referensgruppens bedömning att förorda ett bifall till manusstöd för projektet.

Hashtag

Manusförfattarna Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert söker genom bolaget Lova Manusproduktion finansiering för att vidareutveckla manuset till en dramaserie tänkt för webben i formatet 10x15 minuter. Projektet Hashtag är inspirerat av händelserna kring de så kallade Instagramupploppen i Göteborg 2012 men berättelsen är fiktiv, liksom samtliga karaktärer.

Det är referensgruppens bedömning att projektet har potential att på ett innovativt sätt behandla ett aktuellt samhällsfenomen och att ett stöd till manusduon bidrar till att utveckla Göteborgsbaserade talanger.

Invasion

Invasion! en film av Göteborgsbaserade regissören Gabriela Pichler, som bland annat har rönt uppmärksamhet för den prisbelönta filmen Äta, sova, dö. Producent är Anna-Maria Kantarius, Garagefilm och fotograf Johan Lundborg.

Referensgruppen gör bedömningen att projektet bidrar till lokal talangutveckling, stärker möjligheterna till ett nytt arbetssätt inom filmområdet och har möjlighet att vidga utbudet av samtida berättelser.

Lycka extra allt

Migma Film AB är ett Göteborgsbaserat filmproduktionsbolag som under lång tid bidragit till att stärka branschen och utveckla nya talanger. Producenten Lizette Jonjic söker nu, tillsammans med regissören Håkon Liu och manusförfattaren Mattias Brunn, finansiering för projektet Lycka extra allt. Filmen är ett drama om tre mäns strävan efter acceptans, vänskap och kärlek och utspelar sig på och kring en klubb som kommit att bli en fristad för bland andra dragshowartister.

Migma Film AB söker finansiering för vidareutveckling av manuset till Lycka extra allt, men även arbetet med att utveckla kontakter kring nya distributionsformer. Det är referensgruppens bedömning att projektet har goda möjligheter att nå framgång i båda delarna varför bifall föreslås.

Sigge

Drago Films AB har sitt ursprung i väletablerade göteborgsbolaget Illusion Film & Television AB. Med Drago Films AB vill producent Peter Hiltunen fokusera på film och tv-produktioner riktade mot framförallt barn och unga. Bolaget vill producera kvalitativa verk med en internationell potential och i denna urvalsomgång ansöker man om finansiering för projektet Sigge. Målet är att skapa en animerad tv-serie i 26-52 avsnitt baserat på Lina Hallbergs böcker om hästen Sigge.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle vara positivt för att det stärker utvecklingen inom området barn- och ungdomsfilm och för att det har en stark internationell potential.

Sillgatan

Göteborg var en gång porten till världen och Sillgatan, numera Postgatan, var navet i den stora emigrationen. Med projektet Sillgatan har manusförfattaren Kristina Svärd (Spada Films) skapat en idé som binder samman en viktig del i Sveriges och Göteborgs historia med dagens verklighet där folkförflyttningar ute i världen är större än någonsin. Kristina Svärd söker finansiering för att vidareutveckla manuset och skapa ett pilotavsnitt till det som ska bli en långserie tänkt för tv.

Referensgruppen gör bedömningen att finansiering av denna inledande del i projektet har möjlighet att bidra till färdigställandet av en intressant och viktig berättelse med stor potential, varför bifall föreslås.

Pakten

Som enda svenska bidrag valdes projektet Pakten ut till European TV-Series Co- production Forum i Paris 2014. Nu vill produktionsbolaget Brain Academy ta nästa steg och söker stöd för produktion av en promo/pilot. Pakten tar sitt avstamp i de så kallade Göteborgskravallerna och är en historia om en grupp unga, engagerade människor som begår sitt livs misstag - deras försök att leva med den gemensamma hemligheten och till varje pris bevara den. Målet är en tv-serie i tio avsnitt, som är tänkt att spelas in i Göteborg.

Det är referensgruppens bedömning att projektet har stor potential, såväl nationellt som internationellt och att ett stöd till projektet skulle bidra till att utveckla såväl projektet som det lokala produktions- och idéutvecklingsklimatet.

The Maze

Spelindustrin leder på många sätt utvecklingen inom både underhållningsområdet och rörlig bild. The Maze är ett innovativt projekt som kombinerar spelvärlden med litteratur, rörlig bild och underhållning. Målet är att skapa ett nytt underhållningsformat med internationell potential. Brain Academy söker, i samarbete med bland andra Mind Ark (baserade i Göteborg), stöd för produktion av en audiovisuell trailer.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle stärka hittills outforskade möjligheter till samarbete, över de traditionella branschgränserna, samt bidra till att möjliggöra en fortsatt lansering av en idé riktad mot en ny målgrupp.

Redeem

I en dystopisk framtid är världens invånare uppdelade i två sociala klasser - en med alla förutsättningar och en helt utan rättigheter. Med denna förutsättning som bakgrund har Dennis Petersen och Moa Malan skapat grunderna till en actionfilm med internationell potential. Genren är ovanlig i svenska sammanhang, liksom avstampet i en stark kvinnlig huvudkaraktär. Upphovsmakarna söker stöd för att ta projektet vidare till nästa nivå genom vidareutveckling av manuset.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd skulle vara positivt för projektets fortsatta utveckling, och även bidra till ökade möjligheter för de kreativa aktörerna bakom initiativet att vidareutvecklas och fortsätta verka i Göteborg och med kontakter bortom landets gränser.

Motorama

Motorama är en originalidé från Gothenburg Film Studios AB. Målet är att utveckla ett tv-format på temat motor och miljö med fokus på elektricitet som energikälla för morgondagens fordon. Projektet är tänkt att resultera i ett tv-format som vänder sig till teknik- och motorintresserade. Stöd söks för produktion av ett pilotavsnitt ämnat för sändning.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle bidra till möjligheter för Gothenburg Film Studios AB att utveckla programformatet och nå fram till distribution av den tänkta tv-serien. Ett stöd till utveckling av faktaformat som detta bidrar också positivt till branschen och möjligheterna för framtida idéutveckling i stort.

The man 

"The man" är den episka, dramatiska berättelsen om en mans liv. Historien om mannen som var besatt av att förverkliga sin dröm är tänkt att bli en miniserie i långformat. Projektet har stor internationell potential och Invisible Red Holding AB arbetar på ett för Sverige, nyskapande sätt när det gäller finansiering och utveckling. 

Projektet söker stöd för färdigställande av manus samt fördjupning av kontakter inför den fortsatta produktionen. Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle bidra positivt till både det enskilda projektet och till de internationella kontaktytor det kan skapa för filmbranschen i Göteborg.

Ibrahams resa

Projektet Ibrahams resa siktar mot en färdig långfilm om en mans resa tillbaka till sitt forna hemland och konfrontationen med livet sådant det blivit för honom. Filmens manusförfattare och regissör vill väcka tankar om varje människas rätt till en relation med sin historia och sina rötter. Shake Film AB planerar för samproduktion med, och distribution i, länder som Egypten
och Marocko och söker stöd för vidareutveckling av manus.

Referensgruppen gör bedömningen att ett stöd till projektet skulle bidra positivt till dess möjligheter att nå sin fulla potential och verka för nya kontaktytor i länder med ett vitalt filmliv, som få andra bolag i regionen riktar blickarna mot. Dessutom skulle det bidra till att bredda utbudet av berättelser som skildrar alla delar av samhället.

De Profundis

Med filmer som Om jag vänder mig om och Mun mot mun har den Göteborgsbaserade filmskaparen och regissören Björn Runge rönt stora framgångar. Med bolaget WhitePage Runge AB vill han nu utveckla ett nytt arbetssätt och projekt som med en mindre budget och ensemble lämnar utrymme för ett friare och mer kreativt arbetssätt. WhitePage Runge AB söker stöd för manusutveckling och inledande researcharbete för långfilmsprojektetprojektet De Profundis.

Referensgruppen gör bedömningen att finansiering i detta tidiga skede i projektet skulle bidra till en stabil grund för ett fortsatt intressant utvecklingsarbete, både av denna film och av ett kreativt arbetssätt inom filmområdet.

Emerge

Långfilmsprojektet Emerge har en struktur och berättelse som skiljer sig från det mesta inom svensk film. Fokus ligger på en kvinnlig huvudkaraktär i en rappt berättad sci- fi/thriller. Manuset är skrivet på engelska och projektet har internationell potential.
Ying Yang Cinema HB söker stöd för produktion av en pilot med målet att attrahera finansiärer, framtida distribution och andra samarbetspartners.

Referensgruppen gör bedömningen att projektet visar på innovationskraft och att ett stöd skulle bidra till att utveckla både projektet och bolaget som kreativa idéskapare i regionen.

The Return

The Return är en dramathriller på spanska, riktad mot en svensk och internationell publik. Projektet är Göteborgsbaserade Gorki Glaser-Müllers andra långfilm och bygger på hans originalmanus. Projektet har redan rönt internationell uppmärksamhet, bland annat valdes det ut till prestigefyllda San Sebastian Co-production Forum tidigare i år. Zentropa Int Sweden AB söker stöd för vidareutveckling av manus och ytterligare kontakter med samarbetspartners internationellt.

Det är referensgruppens bedömning att ett stöd skulle bidra till att utveckla en historia som speglar dagens Sverige i relation till världen, samtidigt som det stärker Göteborg som bas för kreativa idéskapare.