Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Prix Europa: Vinnartips

Efter en veckas intensivt juryarbete i Berlin är det dags för prisgala. Jurymedlemmarna är lika okunniga som alla andra om vilka program som kommer att ta hem de två priserna i kategorin TV Fiction. Men en kvalificerad gissning är att Norge och Island ligger bra till.

Juryn för kategorin TV Fiction delar ut två priser, i kategorin Film eller miniserie samt Serie eller långserie. Hashtag med sina åtta avsnitt räknas som miniserie, och tävlar mot andra serier med upp till åtta avsnitt samt mot ett antal tv-filmer. Det är ganska svårt att jämföra ett avsnitt av en serie med en avslutad filmberättelse på 90 minuter, och igår efter sista röstningen utbröt en diskussion som landade i att juryn rekommenderar Prix Europa att återgå till tidigare regler, nämligen att tv-filmerna tävlar i en kategori för sig och alla serier tävlar i en och samma kategori.

Dock – i år tävlar alltså Hashtag både mot tv-filmer och andra miniserier. Och trots att Hashtag och det andra svenska bidraget, miniserien om Kerstin Thorvall: Det mest förbjudna, har fått mycket fina omdömen och verkligen sticker ut genom att vara välskrivna, originella och mycket snyggt producerade så är det kanske ändå några andra bidrag som verkar ligga allra bäst till för vinst i kategorin Film eller miniserie, baserat på vilka bidrag som flest i juryn uttryckt sitt gillande för i diskussionerna:

NOBEL – Norge

Tv-serie som visas i höst på NRK. Aksel Hennie spelar en soldat som återvänder till Oslo från ett fredsbevarande uppdrag i Afghanistan. Konsekvenserna av händelserna i kriget där följer dessvärre med honom hem, och komplicerar livet på ett livsfarligt sätt för honom och hans fru som har en hög position på norska utrikesdepartementet och spelas av Tuva Novotny. Ett av två bidrag, det andra är den brittiska tv-filmen REG, som handlar om europeiska länders militära närvaro i Mellanöstern.

DON’T LEAVE ME (NE M’ABANDONNE PAS) - Frankrike

En tv-film om en ung fransk tjej som värvas till den extremislamistiska rörelsen och planerar att resa ner till Syrien och Irak för att slåss med IS. Handlar om mammans kamp för att få sin dotter att knyta an till familjen igen och förhindra att hon reser. Har turnerat till många franska skolor och visades i fransk tv under en temakväll med efterföjande samtal om problematiken.

HEART OF A FIGHTER (VECHTERSHART) – Nederländerna

Nederländsk serie om en kickboxare som återvänder hem efter att ha suttit i fängelse i Frankrike där han hamnade i kriminella kretsar och åkte fast för misshandel. En av få serier i tävlingen som berättar en historia från det mångkulturella Europa.

I kategorin Serie eller miniserie verkar två krimserier ha imponerat mest på juryn:

PUBLIC ENEMY (ENNEMI PUBLIC) – Belgien

En kriminalserie om en kvinnlig polis som blir satt på att garantera säkerheten för en fängslad massmördare som ska tillbringa sin återstående strafftid i ett kloster på belgiska landsbygden. Här finns flera paralleller till Jane Campions serie Top of the Lake, samt en av få komplexa kvinnliga huvudrollskaraktärer i tävlingen.

TRAPPED (OFÆRD) - Island

Den isländska serien Trapped som just gått på SVT i Sverige handlar om en frånskild polisman i en liten isländsk kuststad som får ansvar för ett styckmord, troligen utfört på den danska färja som angör stadens hamn samtidigt som en snöstorm drar in över stan och gör vägarna både till sjöss och på land ofarbara.

Men som sagt, det är svårt att veta om tendenserna i juryns diskussioner verkligen kommer att avspegla sig i röstningen. Naturligtvis hoppas jag med själ och hjärta att de fina omdömena om Hashtag kan leda ända fram till vinst! Ikväll klockan 19 börjar prisgalan, som går att följa live här!

Marit Kapla