Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Prix Europa: Dags för Hashtag

Webbserien Hashtag tävlar i Prix Europa som pågår i Berlin just nu, och på måndagen var det dags för visning i tävlingsprogrammet.

Juryarbetet i Prix Europa är ovanligt av flera skäl. Varje tävlingsbidrag har en representant i juryn. Det gör att diskussionerna om bidragen får en särskild karaktär. Det är svårare att komma undan med att säga ”jag gillade inte det här” om till exempel manusförfattaren sitter på stolen bredvid. Den positiva effekten är att alla anstränger sig för att ge sofistikerad kritik. Det negativa kan vara att somliga håller inne med åsikter av olika anledningar. Dock röstar alla efter diskussionen genom att ge betyg på papper, så alla i juryn ger ändå sitt omdöme i processen.

Tävlingsbidragen är också 25 stycken så vi är MÅNGA i juryn! Dessutom är juryprocessen öppen för åhörare, så när Hashtag skulle visas på måndagen så öppnades dörren och tio extra personer knallade in och bänkade sig, varav vissa stannade resten av eftermiddagen. 
Igår visades alltså de två första avsnitten av webbserien Hashtag som gick på SVTPlay i våras. Att döma av kommentarerna från resten av juryn togs serien mycket väl emot. Historien utgår ifrån Instagramupploppet i Göteborg 2012, men har en allmängiltig handling som verkligen gick hem i övriga Europa. Alla kunde relatera till sociala gängbildningar, utanförskap och hur sociala medier förstärker ett beteende som funnits i alla tider. De unga skådespelarna fick också jättefina omdömen. Hittills har ingen annan serie tagit upp ungdomars liv med det här perspektivet, vilket också gör att serien sticker ut. 

Hashtag är redan såld till Finland och Norge, och förhoppningsvis sprider den sig ännu mer i Europa och världen. Det verkar inte otroligt att nomineringen i Prix Europa kan fungera som en del i den processen.

Marit Kapla