Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Yrgo startar utbildning för TV- och filmproducenter

I september startar den helt nya yrkeshögskoleutbildningen ”Producent film och TV-drama” på Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg. Utbildningen går på distans under 2 år och intresset under vårens ansökningsperiod har varit högt.
 

– Det känns jätteroligt att så många vill gå den här utbildningen, säger Maria Säwström, som är utbildningsledare på Yrgo. Det finns ett stort behov i branschen av producenter som kan ta ett helhetsgrepp gällande filmproduktion och driva projekt med internationell standard, vilket är målet med vår utbildning.

Intresset från branschen har varit stort och flera tunga aktörer har varit delaktiga i att ta fram utbildningen och kommer även att delta aktivt under utbildningens gång.

– Vi ser givetvis väldigt positivt på att Yrgo nu startar upp en ny utbildning för producenter inom film- och tv-drama. Förhoppningsvis kan utbildningen stärka den lokala film- och tv-branschen både på kort och lång sikt. Från Lindholmen Science Park ser vi fram emot att få följa de nya producentskapen och film- och tv-projekten som kommer fram genom utbildningen, kommenterar Gunnar Eriksson, projektutvecklare Film & TV Lindholmen Science Park. 

Om utbildningen

Studerande kommer att utbildas i att etablera eget produktionsbolag, generera uppdrag och arbetstillfällen genom att säkra rättigheter, arbeta med manusförfattare och söka finansiering för att utveckla projekt som på sikt kan samproduceras internationellt – allt som behövs för att kunna anlitas som ansvarig producent för fullskaliga film och TV-projekt.

En fjärdedel av utbildningen består av LIA, vilket är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik, där de studerande får knyta kontakter i branschen och träna på sin kommande yrkesroll.

unnamed_0.png

– LIA är helt klart en stor fördel med yrkeshögskolan, säger Maria Säwström. Det är då de studerande får applicera sina nya kunskaper i en verklig miljö. Målet är ju att de ska vara redo att börja jobba direkt efter utbildningen och LIA är en starkt bidragande faktor till att det faktiskt blir så.

 

 

Tidigare yrkeserfarenhet krävs

För att kunna bli antagen till utbildningen krävs att man har erfarenhet från att arbeta i branschen. Kravet på yrkeserfarenhet har ställts för att de studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningens innehåll och faktiskt kunna ta sig an en roll som producent efter examen.

– Huvuduppgiften i den kommande yrkesrollen är att skapa och utveckla projekt, generera uppdrag och att agera ansvarig arbetsgivare och chef. Därför behövs yrkeslivserfarenhet som en grund att stå på, säger Maria Säwström. Ett stort steg för Yrgo är att vi nu etablerar den andra utbildningen inom film och rörlig bild. Vår framgångsrika manusutbildning har funnits i några år och nu får den en efterlängtad kompis i utbildningen Producent film & TV-drama, som har sin första start i september. 

– Utbildningen är inte bara efterlängtad hos oss på Yrgo, utan i branschen som stöttat oss fantastiskt bra hittills, men också hos de blivande producenterna som vi ser fram emot att utbilda hos oss, avslutar Maria Säwström, utbildningsledare.