Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Visuella effekter skall belönas med Guldbagge

För tre år sedan drog Sveriges största filmgala Guldbaggen in sitt pris för visuella effekter. Anledningen då var att man ansåg att det inte fanns tillräckligt med kompetens. Men nu kommer priset tillbaka, vilket välkomnas av många.
Foto: Johan Bergmark

– När det gäller just digitalt arbete med visuella effekter så ligger Sverige faktiskt i framkant med flera bolag så det är självklart att det är en viktig kategori precis som de andra kategorierna och det ska jämställas med de andra kategorierna, säger Jannike Åhlund.

Filmgate är ett av de svenska företagen inom visuella effekter som har arbetat med flera stora Hollywoodfilmer, ändå har det varit tufft ekonomiskt. Troligtvis handlar det om att filmindustrin inte förstår hur mycket arbete som krävs och vad det faktiskt kostar.

– Vi gör visuella effekter, post-produktion, så vi skapar det som inte finns. I nio år har vi funnits och gjort över 90 långfilmer men trots detta har det varit svårt att klara sig, säger Sean Wheelan, vd på Filmgate.

För att öka kunskapen om visuella effekter har man bland annat startat branschorganisation Svea, Swedish Visual Effects Association.

 

Läs hela artikeln och lyssna på SR Kulturnytt