Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Trollhättan-baserade Affekt Film tillbaka med ny långfilm om kariesexperimenten på Vipeholmsanstalten

Bakom det Trollhättan-baserade produktionsbolaget Affekt Film står producenten Johan Fågelström och regissören John Tornblad. Exklusivt för Film & TV berättar de mer om sitt bolag och om arbetet med den nya långfilmen ”Vipeholmsexperimenten”, med beräknad premiär hösten 2022.
Teambild efter sista tagning. Foto by Janne Frostvang
Teambild efter sista tagning. Foto by Janne Frostvang

Affekt Film startade för drygt 10 år sedan som ett lokalt baserat produktionsbolag för film och rörlig bild. Tidigt stod det klart att bolaget funnit sin profil med fokus på berättelser som skildrar intressanta historiska skeenden. Johan Fågelström och John Tornblad hade redan hunnit producera en kortfilm tillsammans innan de startade bolaget, en novellfilm i 20-tals-miljö om Estrid Ericson, grundare av Svenskt Tenn 1924.

- Sedan, efter att ha producerat en dramadokumentär om en postrånare på 1850-talet var vi på det klara med att det var epokfilm vi ville göra. Drömmen om långfilm tror jag alla filmstudenter drömmer om, precis som vi gjorde när vi gick producentlinjen i Trollhättan.

Bolagets första långfilm, ”Tjuvjägaren”, bygger på den sanna historien om Lasse i berget, om en man som kallats för ”Sveriges sista grottmänniska”. Johan och John beskriver hur de inte visste exakt hur det skulle gå till, men att pusselbitarna föll på plats på vägen.

Visst tog vi stora risker även om det var ett indieprojekt. Det kändes som att det var lite do or die i skedet med färdigställandet av filmen.

Men även om processen med filmen till en början var utmanande gjorde den sedan en resa till drygt hundra biografer och såldes till bland annat Kina, SVT och nu senast Netflix Europe.

- I det här skedet kände vi att vi hade kommit över krönet.

Ny långfilm om ökänt sockerexperiment

Med ”Tjuvjägaren” i ryggen började Johan och John att spåna på nya historiska ämnen att filmatisera. Nu är de snart aktuella med ”Vipeholmsexperimenten”, en historia som är välkänd för många svenskar, då den handlar om Vipeholmsanstalten i Lund och de experiment som under 40- och 50-talen utfördes på mentalt och fysiskt handikappade patienter, för att undersöka sockrets påverkan på tänderna, detta i en tid då karies var ett stort problem inom tandhälsan i Sverige. Genom att tvångsmata patienterna på Vipeholm med en sorts extrasöt kola i stora mängder kom experimenten att revolutionera forskningen, samtidigt som de värnlösa patienterna fick ta smällen.

- Vad som engagerade oss var dels att det fanns en historia som behövde komma upp till ytan, och dels att det fanns ett underdogperspektiv, att den handlar om de svaga i samhället, som fick utstå hemska experiment för den breda massans skull.

I Vipeholmsexperimenten kretsar det kring en grupp människor som under utvecklingen av det svenska folkhemmet fick utsättas för hemska övergrepp för att den breda massan skulle få en bättre tandhälsa. Detta vill vi med filmen synliggöra.

Från att idén kläcktes 2017 spelade bolaget in en promo som de tog till Cannes och pitchade för olika säljagenter. Året därpå beviljades projektet utvecklingsstöd av Film & TV vid Lindholmen Science Park i form av manushandledning av dramaturgerna Jessika Jankert och Jakob Vasell från Manusfabriken. 

- Sittningarna gav oss många värdefulla idéer på filmens struktur, tematik, karaktärer etc. Efter dessa sittningar och ett mer fokuserat arbete på att forma historien så hittade vi den historien och de karaktärerna som vi ville bygga manuset på. 

Därefter anlitades manusförfattaren Helena Johansson, som i samarbete med Johan och John utvecklade långfilmens manus till en slutversion.

sandra_redlaff_spelar_lovisa_som_stnr_pn_patienternas_sida_i_detta_experiment.jpgBild: Sandra Redlaff spelar Lovisa som står på patienternas sida i detta experiment

 

Utmanande produktion under pandemin

Att långfilmen spelades in under rådande pandemi bjöd inte oväntat på en del utmaningar. Johan och John medger att det inte varit helt lätt.

- Då vi jobbade med ett 50-tal personer som var i riskgrupp så valde vi att skjuta fram inspelningen 5 månader och i det skedet så var alla i riskgrupperna vaccinerade. 

Bland annat anlitade produktionen en ”corona-koordinator” för att säkerställa ett tryggt och väl fungerande arbetsklimat. 

- Vi hade noll fall av covid på inspelningen, men däremot blev en av skådespelarna smittad med covid innan inspelningen, så vi fick skjuta fram vissa scener till sista inspelningsveckan istället. Ett inte alltför lätt pussel att lägga mitt i, men på något sätt fick vi ihop det.

Beräknad premiär under hösten 2022

Med en färdigspelad långfilm är förhoppningen att ”Vipeholmsexperimenten” skall gå upp på bio till hösten. Samtidigt har Affekt Film många järn i elden, och under våren färdigställde bolaget sin andra långfilm, ”Desertören” en mytologisk thriller i 1700-tals-miljö. Filmen är inspelad på engelska och bolaget för just nu en dialog med olika säljagenter och internationella distributörer.

- Utöver det så utvecklar vi nu en ny film på det historiska temat. Det kommer bli episkt!

Fakta om filmen:
Titel: Vipeholmsexperimenten
Format & Genre: Långfilm, Drama
Producent: Johan Fågelström
Regissör: John Tornblad
Manusförfattare: Helena Johansson
Efter en idé av Johan Fågelström, John Tornblad, Alexander Larsson
Premiär: Hösten 2022
Läs mer om Affekt film.