Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Internationell satsning på utveckling av tv-serier

Genom Manusfabriken samarbetar Lindholmen Science Park med en av Europas främsta serieutvecklare, TorinoFilmLab, dit svenska projekt valts ut för att utvecklas för en internationell marknad.
Tv satsning Lindholmen
Bild: Steven Van

Nya samarbeten för att nå tittarna
Utbudet av tv-serier har fullständigt exploderat under de sista åren. Publiken väljer till stor del internationella succéer, men även inhemska eller skandinaviska serier visar bra tittarsiffror. Ett exempel är aktuella Vår tid är nu, som har haft ca 1,5 miljoner tittare per avsnitt, enligt MMS.

Konkurrensen om tittarna är hård och det gäller för samtliga kanaler och VOD-tjänster att satsa på rätt idéer för att nå publiken. Här ser vi allt fler samarbeten mellan traditionella tv-kanaler och de nya streamingalternativen. Vår tid är nu visades först på SVT för att senare även kunna ses på Viaplay. Nya versionen av Hassel som hade premiär på Viafree, fanns senare i tablån på TV3. Ett tredje exempel är Swedish Dicks som produceras av ett svensk och ett amerikanskt bolag, och parallellt med distribution i USA, visades först av Viaplay och senare av TV3. 

Satsning för att lyckas internationellt
Att utveckla en tv-serie från idé till färdig produkt är en kostsam process, som oftast tar många år. Arbetet kräver tillgång till både kompetens, primärt i form av relevanta manusförfattare, och externa finansiella resurser. Mycket arbete återstår för att branschen hållbart ska klara att utveckla internationellt gångbara serieprojekt, men Lindholmen Science Park har kommit långt i att skapa en attraktiv miljö för manusförfattare, kreatörer och producenter. Kombinationen av initiativet Manusfabriken och finanisering av starka nyskapande idéer, är svår att hitta på andra håll i Skandinavien. 

Med finansiering från Göteborgs Stad och Näringslivsgruppen Gbg & Co, tar Lindholmen Science Park nu nästa steg i ambitionen att skapa internationellt relevanta förutsättningar för branschen. Genom Manusfabriken har Lindholmen Science Park etablerat ett samarbete med TorinoFilmLab, som är erkänt duktiga på projektutveckling av både långfilm och tv-serier. Exempelvis har inte mindre än sex filmer av de 92 kandidaterna till Oscars Foreign Language Film, utvecklats i samarbete med teamet på Torino Film Lab. 

Svenska projekt utvalda till TorinoFilmLabs
På tv-sidan är TorinoFilmLabs SeriesLab en av Europas främsta initiativ för serieutveckling. SeriesLab genomförs som en intensiv kurs under fem månader, med workshops i Amsterdam, Göteborg innan avslutning på Series Mania i Paris. I tuff konkurrent har två svenska projekt valts ut bland de nio som deltar i workshopserien, Aka Suzanna av Jessika Jankert och Lovisa Löwhagen och Cheaters Inc av Soni Jörgensen.

Lindholmen och Manusfabrikens samarbete med Torino Film Lab kommer ge kreatörer och manusförfattare ny inspiration, kompetens och kontakter, och sätter tydligt Västsverige på kartan som en aktuell region för utveckling inom film och tv.  

Mer om SeriesLab och TorinoFilmLab 

Mer om de svenska projekten som deltar

Mer om Manusfabriken