Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

logo

Guldbagge till Videomannen 2019

"Videomannen" är en ny uppmärksammad svensk film som utspelar sig djupt ner i kultfilmträsket där sällsynta VHS-filmer är viktigast av allt. Vid guldbaggegalan fick Lena Nilsson pris för bästa kvinnliga biroll vilket ytterligare ökat på det stora intresset för filmen som i februari har internationell premiär.
Guldbagge till Lena Nilsson i Videomannen för bästa biroll

Bakom produktionen står produktionsbolaget World of Film, med originalmanus och regi av Kristian A Söderström och producent Jim Lindmark. Filmen har fått stor uppmärksamhet och tilldelades i år en guldbagge till Lena Nilsson för bästa kvinnliga biroll.

"Videomannen" är en dramakomedi i långfilmsformat om två personer som möts av en händelse och finner varandra genom att möta varandras svagheter och utanförskap. 

I händelsernas centrum står Ennio, en VHS-filmsamlare med alkoholproblem som lever i det förgångna omgiven av tusentals videokassetter. I sin samling hittar han en värdefull film – en sällsynt utgåva av Lucio Fulcis ”Zombie” – som kan rädda honom från vräkning från sin videobutik. När filmen blir stulen börjar en desperat jakt efter gärningsmannen. Under jakten möter han Simone, en alkoholiserad kvinna som är lika nedslagen i skorna av brustna drömmar som Ennio. Snart spirar en udda romans mellan paret, samtidigt som Ennios tillvaro allt mer börjar likna en ruskig italiensk skräckfilm!

Bland skådespelarna ser vi bland annat Stefan Sauk, Lena Nilsson, Morgan Alling, Amanda Ooms, Martin Wallström och Sven Wollter.

kristian_on_set.pngKristian A Söderström under inspelningen av "Videomannen"
 

1997 lärde jag känna en videobutiksägare som gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. Han fick mig att inse att ett stort intresse, en passion, en dröm, kan bli ett personligt fängelse. Detta väckte iden till Videomannen, berättar Kristian A Söderström som har skrivit manus och regisserat filmen.

kristian_2.png- Ett första utkast var klart år 2000 och skulle då göras med Sven Wollter i huvudrollen. Av olika anledningar grusades planerna och manuset hamnade i en byrålåda. 2015 plockade jag fram manuset igen efter att ha fått kontakt med Stefan Sauk som kändes klockren för rollen. Jag skrev ett nytt utkast och behöll endast 2 scener från det gamla manuset. Detta blev grunden till den film som nu lever sitt eget liv i videoapparater och datorer.

- Med Stean Sauk, fotografen Andreas Wessberg och producenten Jim Lindmark i ryggen bestämde jag mig för att göra filmen med eller utan pengar. Därefter framkallade snöbollseffekten både folk och finansiellt stöd, förklarar Kristian när han berättar om filmens utveckling.

- Det var dock en långsam och tuff resa. Många gånger var det ovisst om de pengar som krävdes för att färdigställa filmen skulle komma in. Samtliga medarbetare har ställt upp utan skälig betalning och produktionsapparaten som helhet har känts långtifrån optimal. Vi hade helt enkelt för lite pengar och för lite folk. Filmen blev bra och jag är fantastiskt glad att vi lyckades genomföra detta, men att jobba med så här små marginaler gör man bara en gång. 

Videomannen har internationell premiär 18 februari och har redan fått ett mycket bra mottagande framför allt i Storbrittanien. Som ett nästa steg hoppas produktionsbolaget på att kunna genomföra en engelsk-svensk samproduktion.

Videomannen är en av de produktioner som har fått stöd från Lindholmen Sciene Park projektfinansiering