Hoppa till huvudinnehåll

Exfrun - nominerad till Dragon Award Best Nordic Film

torsdag, januari 19, 2017

Nu är världens största filmpris inom räckhåll då 'Exfrun' är en av åtta nominerade till bästa nordiska film under Göteborg Film Festival. Lindholmen Science Park har stöttat projektet och fick en engagerad pratstund med kvinnorna bakom filmen - regissören Katja Wik och producenten Marie Kjellson.

Jodå, Dragon Award Best Nordic Film, priset för bästa nordiska film, är världens största filmpris, sett till hur mycket pengar som faktiskt går till regissör och produktionsbolag. Åtta nordiska filmer tävlar i tuff konkurrens, schemat är hektiskt, men vi lyckades få en pratstund med Katja och Marie om 'Exfrun'.

Berätta - varifrån har inspirationen till filmen kommit?

-Idén till Exfrun kommer från mina iakttagelser av kvinnliga beteenden i flera generationer. Hur man omedvetet kan använda sig av en tilldelad kvinnoroll som är begränsande och saknar framåtrörelse, beskriver Katja.

Nu är Exfrun nominerad till det prestigefyllda Dragon Award Best Nordic Film, hur ser ni på era vinstchanser i ett startfält som beskrivs som 'kanske det bästa någonsin’?

-Att vara nominerad till ett sådant fint pris är en vinst i sig, i synnerhet med ett så starkt startfält! VI ser det som så att vinstchansen är 1 på 8 - varken mer eller mindre!, säger Katja och får medhåll av Marie.

Exponeringen under Göteborg Film Festival (GIFF) är ju enorm, så vad betyder det för filmen och för er?

- Det betyder väldigt mycket, både för filmen och för oss personligen, säger Marie, som fortsätter; 
-De publika visningarna sålde slut på ett par timmar! GIFF är den ledande filmfestivalen i Norden och på många sätt en språngbräda ut i världen för ny nordisk film. Och utöver de publika visningarna visas filmen inom ramen för Nordic Film Market, festivalens internationella marknadsplats där filmen exponeras för distributörer, sales agenter, köpare och festivalprogrammerare från hela världen, säger hon entusiastiskt.

-På ett personligt plan känns det fantastiskt roligt att premiärvisa filmen på vår hemmaplan, då filmen nästintill uteslutande möjliggjorts tack vare de lokala stöd vi haft här. Både i form av finansiering, team och postproduktionsbolag som vågat tro på projektet.

Lindholmen Science Park verkar ju för att stötta innovativa utvecklingsprojekt i filmbranschen så på vilket sätt har projektfinansieringen bidragit till filmens tillkommande?

-Projektfinansieringen från Lindholmen Science Park kom in när projektet befann sig i ett glapp mellan traditionell manusutveckling och produktionsstöd. Vi ville i det utvecklingsskedet arbeta innovativt, kreativt och praktiskt under ett par månader, där traditionell filmfinansiering i huvudsak inriktas på manus. Så finansieringen fyllde en viktig roll för oss för att kunna behålla siktet på vårt mål, säger Marie.

Vad hoppas ni att de som ser filmen skall ta med sig hem från biosalongen? 

-Jag vill skapa eftertanke genom att spegla en belägenhet. Första steget att komma bort från denna belägenhet är att få syn på den, säger Katja.
-Sedan vill jag skapa en diskussion och utrymme för reflektion. Många kommer nog att känna igen sig i vissa scener vilket kan vara lite jobbigt innan man säger ”fan, det är ju precis så där som jag beter mig”, avslutar Katja.

Se den officiella trailern här

Filmen har biopremiär 17 februari