Hoppa till huvudinnehåll

DejaEdit når framgångar med teknik för distansklippning

onsdag, september 12, 2018

Projektfinansieringen från Lindholmen Science Park har under åren gett stöd till ett stort antal film och tv-produktioner. Vad som kanske inte är lika välkänt är att stöd även lämnas ut till tekniska projekt, projekt som hjälper film- och tv-branschen att utvecklas.

Ett av de projekt som fått stöd är DejaEdit, en teknisk lösning som utvecklas av CAN Film och som möjliggör klippning av film på distans.

Visionen med DejaEdit är enkel. Man vill underlätta och effektivisera arbetet vid filhanteringen där i många fall klippassistenterna får lägga mer tid på att hitta och flytta filer än att hjälpa till med själva klippningen.

Genom DejaEdit kan filerna automatiskt hamna på rätt dator, utan att klipparen eller assistenten behöver göra något, så även om arbetet innefattar flera klippdatorer spridda över världen kan nu all media och metadata hållas i synk. Material och tidslinjer överförs automatiskt mellan kollegorna världen över – utan behovet av att vara konstant uppkopplad.

Utvecklingen av produkten DejaEdit påbörjades 2014 och har nu vidareutvecklats framgångsrikt. Efter ett mycket lyckad samarbete med Brain Academy och serien “Ingen utan skuld”, som har premiär 14:e september på Viaplay, så har många produktioner visat intresse.

Just nu används DejaEdit även på två långfilmer och en TV-serie i Sverige, och under hösten kommer det även användas på produktioner i Danmark och Finland.

Och nästa steg är nu en bredare internationell lansering;

- Vi hoppas kunna nå en större internationell framgång och hitta ett återförsäljarnätverk. I och med att DejaEdit använder sig av lokal hårddisk, så tror vi att DejaEdit har stor marknad även på de ställen med dåliga nät, där streaming är otänkbart,  berättar Nikolai Waldman, Canfilm som är en av grundarna av bolaget.

- Vi håller på att utveckla några nya funktioner för DejaEdit som vi hoppas kunna släppa senare under hösten.

I den nya versionen är det ännu smidigare att skicka timelines mellan de olika klipparna. DejaEdit har även fått stöd för AVID NEXIS, som är en server som tillåter flera klippare att klippa på samma material. Idag fungerar AVIS NEXIS enbart om alla sitter i samma hus, men med DejaEdit-Assistant kan man nu även lägga till en eller flera klippare utanför huset. Det går även att skicka klippfilerna direkt från inspelningsplats rätt in på NEXIS servern.

Lindholmen Science Park har delfinansierat projektet i två omgångar, läs mer här

Mer information om DejaEdit hittar du här