Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgsk innovation för klippning på distans

onsdag, november 22, 2017

Det Göteborgsbaserade produktionsbolaget Can Film har utvecklat Deja Edit, en teknisk lösning som möjliggör klippning av film på distans. Lindholmen Science Park har delfinansierat projektet och fick en pratstund med Nikolai Waldman och Clas Hakeröd på CAN Film.

Idén till DejaEdit föddes för några år sedan när Nikolai och Clas jobbade med postproduktionsflödet för GötaFilms “Ettor och nollor”, där inspelning skedde i Göteborg och klippningen i Stockholm.Teamet upplevde att de kämpade med filhanteringen och att klippassistenterna fick lägga mer tid på att hitta och flytta filer än att hjälpa till med själva klippningen. Problemet kändes igen från tidigare produktioner.

Med visionen att filerna automatiskt kunde hamna på rätt dator, utan att klipparen eller assistenten behövde göra något, startades utvecklingen av det som senare blivit DejaEdit. Klipp till några år senare och visionen är nådd. Även om arbetet innefattar flera klippdatorer spridda över världen hålls all media och metadata i synk. 

– För att man ska kunna använda systemet överallt laddar vi ner filerna till lokal disk, istället för att streama. Detta innebär att klippningen kan fortsätta, även när man inte har någon uppkoppling alls. När man får uppkoppling igen synkas media och metadata, berättar Nikolai Waldman.

DejaEdit har exempelvis använts på långfilmen “Alone in space” och används just nu till en drama TV-serie på åtta avsnitt där huvuddelen spelas in utomlands.

– Materialet blir tillgängligt för klippning i Stockholm ca 1,5 timme efter att det lämnat kameran. Detta gör att klipparna har en färdig grovklippning redan en halv dag efter att inspelningen är genomförd, berättar Nikolai vidare. 

Lindholmen Science Park har delfinansierat projektet i två omgångar, läs mer här 

Mer information om DejaEdit hittar du här